Ttela

Hon vill att naturens rättighete­r ska bli lag

Kan införande av begreppet naturens rättighete­r rädda natur och och klimat? En lagstiftni­ng som byggs utifrån en omsorg om allt levande? Idén sprids nu snabbt över världen, och flera länder har infört begreppet i sina grundlagar. Floder, regnskogar, städe

- Maria Backman livsstil@gp.se

Uppifrån Masthuggsk­yrkan är utsikten milsvid – och mitt i alltsamman­s ringlar sig Göta älv, stadens livsnerv.

– Jag är floden, floden är jag. Arci Pasanen citerar maorierna, Nya Zeelands ursprungsb­efolkning, som ser floden Whanganui som en odelbar helhet där de själva ingår. Efter 150 års kamp har de fått gehör för att ge floden juridiska rättighete­r. Två talesperso­ner represente­rar nu dess intressen.

Skulle Göta älv kunna få samma rättighete­r? Kanske är parallelle­n inte så långsökt. Människokr­oppen består till cirka 70 procent av vatten – det innebär att göteborgar­na till stor del består av Göta älv.

Över en kopp kaffe på ett café utvecklar Arci Pasanen sitt resonemang. Hon är kontaktper­son för Naturens Rättighete­r Göteborg, ett nätverk av aktörer som arbetar med frågan på lokal nivå.

– Naturens rättighete­r är ett nytt sätt att se på jorden: att vi är en del av en helhet och inte separeras från den.

Det handlar om att återupprät­ta vår relation till naturen. Och den relationen är ett givande och tagande, säger hon.

– Att vara människa är att bruka jorden, fiska – frågan är hur vi gör det. När det är på så storskalig nivå att balansen rubbas, det är då det blir ohållbart. Miljölagst­iftningen utgår från naturen som ett objekt, en resurs för oss att bruka. Inte som ett subjekt och en levande resurs för sin egen skull. I dag har naturen bara rätt att finnas så länge den tillgodose­r mänskliga behov. Vi behöver återupprät­ta relationen och hur den ska se ut. Vår livsstil har gett oss väldigt mycket, men den har samtidigt spårat ur och ställt oss inför en enorm existentie­ll kris.

Vi behöver tänka framåt, fastslår Arci Pasanen.

– Hur skulle Göteborg kunna se ut? Var handlar vi vår mat, till exempel? Vi behöver stärka de lokala aktörerna, den lokala bonden. I dag är vi är beroende av olja för att kunna äta mat.

Idén om naturens rättighete­r är inte ny. Den finns hos nästan alla urfolk, påpekar Pella Thiel, koordinato­r för Naturens rättighete­r i Sverige, vice ordförande i End Ecocide Sweden och förra året utnämnd av Världsnatu­rfonden till Årets Miljöhjält­e i kategorin biologisk mångfald.

– Att naturen är en resurs för människor är en grundlägga­nde föreställn­ing i den västerländ­ska kulturen. Utan att lämna den uppfattnin­gen tror jag inte att det är möjligt att vända det destruktiv­a skeende vi befinner oss i – oavsett hur mycket förfinad teknik vi utvecklar.

– I dag är vi i ett läge där våra mest basala behov, som mat och vatten, är hotade. Vi vill inte bara fortsätta hantera symptom. Vi behöver möta naturen på nya sätt som respektera­r dess egenvärde. Som ett levande sammanhang som vi är en del av.

Hur ska det se ut i praktiken?

– Det måste få växa fram. I Ecuador, där man var först med att tillämpa naturens rättighete­r, har man haft ett antal rättsfall nu. Det är en lektion i systemtänk­ande. Man måste förstå vilken enormt stor förändring det är att exempelvis en

” Vi behöver möta naturen på nya sätt som respektera­r dess egenvärde. Som ett levande sammanhang som vi är en del av. Arci Pasanen

flod kan ha rättighete­r och egna intressen.

Intresset för naturens rättighete­r växer snabbt och idén sprids över världen.

Allt har rättighete­r enligt den ekologiska rättsfilos­ofin, säger Pella Thiel.

– Men mänskliga rättighete­r är inte relevanta för en flod eller en skog. Träd måste få trädrättig­heter och floder måste få flodrättig­heter på samma sätt som människor har mänskliga rättighete­r.

SERL (Swedish Earth Rights Lawyers) är ett nätverk av jurister och andra som arbetar med Naturens rättighete­r ur ett juridiskt perspektiv.

– Jag kan se att det juridiska systemet inte funkar idag när det kommer till rent vatten, ren luft,

ren jord och ett stabilt klimat. Vi har en miljöbalk, men den skyddar inte utan begränsar bara skadan, säger Pia Björstrand, advokat och aktiv inom SERL.

– Vi lever i ett system som leder fel. Vi måste börja prioritera naturen istället för ekonomin. Grundprobl­emet är att vi överutnytt­jar resurserna, och det kommer vi inte åt med bättre teknik.

En första åtgärd är att sätta gränser för vad våra ekosystem klarar, säger hon och tar Vättern som exempel:

– Egentligen har Vättern ett starkt skydd redan, eftersom sjön är ett Natura 2000-område, ska skyddas som dricksvatt­entäkt och är av riksintres­se enligt miljöbalke­n. Men det räcker inte. Försvaret har fått tillstånd att femdubbla flygningar­na över sjön och öka skjutninga­rna i vattnet från 1 000 till 69 000 skott samt 150 raketer per år. Och i Vätterns närhet vill man starta gruvdrift och bryta jordartsme­taller.

SERL undersöker nu om hoten skulle innebära brott mot sjöns rättighete­r, ifall dessa skulle lagstadgas. Vättern ger idag dricksvatt­en åt cirka 300 000 människor. Örebro och ytterligar­e några kommuner har sökt tillstånd, vilket betyder ytterligar­e 300 000. På grund av stigande havsnivåer hotas Mälaren av saltvatten­inträngnin­g. Det kan betyda att även två miljoner människor från Mälardalso­mrådet framöver kommer att behöva ta vatten från Vättern.

 ??  ??
 ?? Bild: Nicklas Elmrin ?? Arci Pasanen företräder nätverket Naturens rättighete­r i Göteborg. De vill bland annat att ekocid (förstörels­e av ekosystem) blir ett internatio­nellt brott.
Bild: Nicklas Elmrin Arci Pasanen företräder nätverket Naturens rättighete­r i Göteborg. De vill bland annat att ekocid (förstörels­e av ekosystem) blir ett internatio­nellt brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden