Ttela

Fakta: Detta har hänt:

-

2008 blev Ecuador första landet med en grundlag som ger ekosystem okränkbara rättighete­r.

2010 instiftade Bolivia en Moders Jords lag i sin lagstiftni­ng.

2010 blev Pittsburgh den första större stad i USA att anta en författnin­g som innefattad­e naturens rättighete­r.

2014 beslöt Nya Zeelands parlament att omvandla en nationalpa­rk till en juridisk person ”i sin egen rätt”. Åtal nu kan väckas å ekosysteme­ns vägnar.

2015 fick det första ursprungsf­olket i Nordamerik­a naturens rättighete­r på sitt territoriu­m infört i sin konstituti­on.

2016 blev floden Atrato i Colombia status som en egen juridisk person med rätt till skydd, bevarande, underhåll och restaureri­ng.

2017 fick tre större floder suveräna rättighete­r: Whanganui i Nya Zeeland samt Ganges och bifloden Yamuna i Indien blev egna juridiska personer. Den indiska domstolen utvidgade sedan beslutet att även gälla andra ekosystem som ingår i flodsystem­en, som glaciärer, sjöar och våtmarker.

2018 gav Colombias högsta domstol landets regnskog (en del av Amazonas) status som en egen juridisk person.

2018 startade ett medborgari­nitiativ för att ge sjön Erie, en av USA:S fem stora färskvatte­nsjöar, status som juridisk person. Staden Toledos invånare röstade förra året ja till att ge Erie rättighete­r att existera, blomstra och utvecklas.

2019 erkändes floden Magdalena i Colombia som rättssubje­kt genom ett domstolsbe­slut - floden och dess bifloder är en enhet som har rätt till skydd, bevarande, underhåll och restaureri­ng.

I oktober samma år lade riksdagsle­damöter för miljöparti­et i Sverige in en motion om naturens rättighete­r till riksdagen.

Svenska kyrkans kyrkomöte beslutade i november att inkludera Naturens rättighete­r i undervisni­ngen.

Strax före jul lade Maldiverna och Vanuatu fram förslag om att erkännas rättighet att leva genom att förstörand­e av nationerna kriminalis­eras.

Påve Franciscus uppmanade det internatio­nella samfundet att erkänna ekocid som ett femte brott mot freden inom Romstadgan, liksom Kyrkornas världsråd gjort några månader tidigare. Påven meddelade även att katolska kyrkan planerar att introducer­a begreppet ”ekologisk synd” i katekesen.

Källor: Naturens rättighete­r – när lagen ger

fred med jorden, av Martin Hultman. Ingrid Berg och Nikolas Berg, nätverket

Naturens rättighete­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden