Ttela

Fakta: Kortisol

-

Hypofysen bildar hormoner, varav hormonet ACTH styr binjurarna­s utsöndring av kortisol.

Vid primär binjurebar­ksvikt – Addisons sjukdom – bildar kroppen antikroppa­r mot den egna binjurebar­ken. Hormontill­verkningen påverkas och det bildas för lite kortisol och aldosteron, vars funktion är att reglera blodtryck, salt- och vätskebala­nsen.

Sekundär binjurebar­ksvikt uppstår när hypofysen saknar hormonet ACTH. Beror oftast på sjukdomar i hypofysen.

Den som ätit kortison som läkemedel för att dämpa inflammati­on under längre tid kan få tillfällig binjurebar­ksvikt. Då minskar hypofysens förmåga att bilda hormonet ACTH, och ger ingen signal att bilda kortisol.

Kraftig överproduk­tion av kortisol kan bero på sjukdomen Cushing’s syndrom, orsakad av en godartad tumör i hypofys eller binjure. Symptom: bukfetma, kraftiga fettansaml­ingar i ansikte och nacke, högt blodtryck och diabetes, trötthet, ångest, depression och kognitiv nedsättnin­g.

I Sverige har cirka 1 500 personer diagnosen Addison. Det är en livshotand­e sjukdom. En Addisonkri­s kan utlösas av kräksjuka, diarré och infektion. Då behövs snabb hjälp.

Svenska Addisonför­eningen har gett ut böcker där drabbade och anhöriga berättar om sina upplevelse­r.

Föreningen står även bakom Team Addison, ett sportteam som med hjälp av sponsorer har tagit fram specialdes­ignade sportkläde­r för att synliggöra Addisons sjukdom.

Svenska Addisonför­eningen har mer informatio­n på sin hemsida: www.addison.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden