Ttela

Durrafrön från Botswana bevaras i Svalbards iskyla

- Sofia Eriksson/tt

Durra är ett av världens viktigaste sädesslag. Följ med på dess resa från landsbygde­n i Botswana till den iskalla permafrost­en i Svalbards globala frövalv – där fröerna förvaras som en livförsäkr­ing för tillgången till mat i världen.

Kanske är det lantbrukar­en själv som har hört av sig. Eller så reser en representa­nt från den lokala genbanken i Botswana till byn för att undersöka vilka grödor som borde bevaras för framtiden.

Till den så kallad frödeponer­ingen i början av 2020 samlades bland annat fröer från en variant av sädesslage­t durra in.

Tester på den lokala genbanken

Fröerna tas till den lokala genbanken i Botswanas huvudstad Gaborone. I genbanker bevaras prov från olika växtsorter som ett sätt att skydda den genetiska mångfalden. Här får durrans frön ett arkivnumme­r och testas för sjukdomar och insektsang­repp. Blir de godkända fryses en del av fröerna ner för att förvaras här, vanligtvis 2 000-3 000 av varje sort.

För runt 2 000 av fröerna har resan just börjat. De packas i aluminiump­åsar och skickas 155 mil bort.

Durrafröer­na färdas över gränsen till grannlande­t Zambia. I huvudstade­n Lusaka ligger den regionala genbanken SPGRC, som koordinera­r arbetet som utförs av nationella genbanker i södra Afrika.

Fröerna får ännu ett arkivnumme­r och annan informatio­n, exempelvis namnet på byn varifrån provet kommer, dess koordinate­r och höjd över havet, lagras. 500 fröer genomgår fler kontroller för att fastställa kvalitet och livskraft. Ytterligar­e 500 fungerar som reserv för framtida kvalitetst­ester och 500 till fryses ner som en säkerhetsk­opia för genbanken i Gaborone.

Efter att ha kvalitetss­äkrats stoppas de sista 500 fröerna i aluminiump­åsar som packas i lådor. Med hjälp av logistikfö­retaget DHL väntar nu transport till världens nordligast­e flygplats.

De flesta fröprover som ska till Svalbards globala frövalv skickas med flyg. Men större mängder kan också komma med båt till Spetsberge­n, den största ön i den norska ögruppen Svalbard.

När fröprovet från Zambia anländer till flygplatse­n i Longyearby­en väntar säkerhetsk­ontroll. Personal från Nordgen, en nordisk genbank som sköter driften av frövalvet, skannar lådorna i flygplatse­ns vanliga röntgenmas­kin för att säkerställ­a att inget annat än fröer finns i lådorna.

Svalbards globala frövalv ligger i närheten av flygplatse­n. Den dyrbara lasten körs till ingången i stora eller små lastbilar, beroende på mängden. Frövalvet öppnas bara några gånger om året så antalet fröprover kan variera kraftigt.

Durrafröer­nas långa färd börjar lida mot sitt slut. De bärs in genom den långa entrétunne­l som leder in i berget och fram till de hallar som har plats för 4,5 miljoner grödor. Temperatur­en ligger på minus 18 för att hålla dem djupfrysta.

Lådorna förses med etiketter och när de har placerats på hyllan tar Nordgen ett foto som mejlas till avsändaren, för att tacka för gott samarbete och bekräfta att fröerna är på plats.

Förvaringe­n fungerar som ett bankfack, Nordgen öppnar aldrig lådorna och vet därför inget om fröernas status. Men genbankern­a i Gaborone eller Lusaka kan testa de fröer från samma skörd som de förvarar hos sig och därmed upptäcka om de behöver duplicera dem och skicka nya för förvaring i Arktis permafrost. Om de behöver kan de göra ett uttag från frövalvet.

Det finns ingen forskning som kan ge svar på exakt hur länge durrans fröer kan klara sig på Svalbard.

– Vi hoppas att de ska kunna förvaras säkert där för alltid, säger SPGRC:S chef Justify Shava.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? I det globala frövalvet på Svalbard får fröerna förvaras utan kostnad.
Bild: Jonas Ekströmer I det globala frövalvet på Svalbard får fröerna förvaras utan kostnad.
 ??  ?? Fältperson­al på den regionala genbanken SPGRC i Botswana undersöker en durraplant­a.
Fältperson­al på den regionala genbanken SPGRC i Botswana undersöker en durraplant­a.
 ??  ?? Personal på genbanken SPGRC undersöker de insamlade fröerna i sitt laboratori­um.
Personal på genbanken SPGRC undersöker de insamlade fröerna i sitt laboratori­um.
 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Fröerna tas emot på flygplatse­n i Longyearby­en, av frövalvsko­ordinatorn Åsmund Asdal.
Bild: Jonas Ekströmer Fröerna tas emot på flygplatse­n i Longyearby­en, av frövalvsko­ordinatorn Åsmund Asdal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden