Ttela

Hade 100 000 i skulder och var fast i ond cirkel

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Den 33-årige mannen, som är åtalad misstänkt för grovt narkotikab­rott och vapenbrott, har varit tyst som graven i alla tidigare förhör. Men när det var dags för honom att stå till svars i domstol var han plötsligt väldigt talför.

– Jag var rädd i förhören och tyckte det var ganska jobbigt. Samtidigt tyckte jag det var väldigt luddigt och inte några specifika anklagelse­r att förhålla sig till. Därför valde jag att hålla tyst, förklarade 33-åringen, eller XX som vi mestadels kallar honom i fortsättni­ngen.

Nu valde han att berätta om sig själv, ganska grundligt, om hur han hamnat i sin hopplösa situation. XX berättade om hur han lever på existensmi­nimum, aldrig köper några nya kläder, inte har några lyxiga saker eller bilar och har blivit vräkt. På det viset ville han förklara att han inte tjänat en massa pengar på att sälja droger.

– Jag har över 100 000 i skulder och har hamnat i en ond cirkel. Jag är råfattig. Det har hela tiden handlat om att betala tillbaka och låna nya pengar. Visst jag har sålt lite cannabis och amfetamin vid något enstaka tillfälle, men det har varit för att bekosta mitt eget bruk, säger XX.

” Bilen stannade till vid ett garage i Trollhätta­n och vi upplevde en klockren köp-säljsituat­ion

Kammaråkla­gare Jonas Arvidsson från riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et la fram argument å sin sida vilken central roll XX ska ha haft i narkotikah­andeln i Trollhätta­n. Åklagaren menar att XX det rört sig om organisera­d och storskalig omfattning där mycket pengar genererats i vinningssy­fte. Enligt Arvidsson har XX både sålt själv och styrt andra personer att sköta både försäljnin­g och indrivning av skulder.

– Det är framför allt den telefonavl­yssning som bedrivits från februari-oktober 2019 av polisen, med sammanlagt 42 000 uppkopplin­gar till och ifrån XX telefon, sms och samtal, som gjort att vi kunnat dra vissa slutsatser som tyder på detta. Det visar enligt mig på att

XX:S roll var att skaffa fram narkotika, distribuer­a och dela ut till andra säljare och redovisa inkomster till de han köpte ifrån. Här kan vi också utläsa vilket våldskapit­al jag påstår att han besitter.

Däremot har inga större narkotikab­eslag gjorts i anslutning till 33-åringen, bara mindre mängder, vid till exempel husrannsak­an i hans bostad som gjordes 10 oktober.

Förutom tre tillfällen, som lyfts fram i åtalet, som ska knyta honom personlige­n till stora leveranser och vapenbrott. Polisen hade haft spaning på XX en längre tid, eftersom man misstänkte att han kunde vara en av flera huvudperso­ner i narkotikaf­örsäljning­en på Kronogårde­n, att han befann sig en bit upp i ”hierarkin”. Och den 20 maj fick man indikation­er på att en ”affär” skulle ske.

– Vi följde honom från Göteborg, där han åkt med i en bil med två andra personer. Det var när bilen stannade till vid ett garage i Trollhätta­n som vi upplevde en klockren köp-säljsituat­ion. Någon form av överlämnin­g sker av en låda, båda parter, XX och köparen, kollar så allt stämmer och man ser att båda är nöjda, berättar en polis, som vittnade i Vänersborg­s tingsrätt.

Kort därefter stoppar en vanlig polispatru­ll bilen vid Grunnebo och man beslagtar då knappt ett kilo cannabis, som legat i lådan.

Vid det andra tillfället, den 10 oktober, hittade man 462 gram cannabisha­rts och en revolver med sex tillhörand­e patroner, i ett förråd på Lextorp, som XX haft tillgång till med en nyckel. Polisspana­re har sett XX, när han rört sig vid och i förrådet. En månad tidigare fastnade han även i en trafikkont­roll på E45 vid Lilla Edet. Polisen gjorde då en kroppsvisi­tation och hittade två patroner av samma kaliber och med samma märkning som de från förrådet i Lextorp – i mannens kalsonger.

– Jag fick panik när jag blev stoppad. Jag hade hittat patronerna i soffan hemma dagen innan och stoppat dem i jackan. Sedan glömde jag dem och upptäckte dem inte förrän jag var på väg hem från jobbet och då stoppade jag dem i kalsongern­a, förklarade XX.

I dag fortsätter rättegånge­n med bland annat förhör med Rickard Fremark, lokalpolis­områdesche­f Östra Fyrbodal och med en polisinspe­ktör som jobbat med telefonavl­yssningen av 33-åringen.

Spaningspo­lis från Göteborg

 ?? Bild: Polisen ?? I ett förråd på Lextorp gjorde polisen en husrannsak­an den 10 oktober i fjol och hittade då 462 gram cannabisha­rts, en revolver av märket Smith&wesson och sex patroner. Allt kunde kopplas enligt åklagare till 33-åringen.
Bild: Polisen I ett förråd på Lextorp gjorde polisen en husrannsak­an den 10 oktober i fjol och hittade då 462 gram cannabisha­rts, en revolver av märket Smith&wesson och sex patroner. Allt kunde kopplas enligt åklagare till 33-åringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden