Ttela

IOK öppnar för sommar-os på våren

- Ingela Ahlberg/tt

OS i Tokyo är framflytta­t till nästa år, men en av de största frågorna återstår: Vilka datum ska spelen hållas? – Det är inte begränsat till sommarmåna­derna, säger IOK:S ordförande Thomas Bach.

Enligt överenskom­melsen mellan Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) och arrangören i Tokyo ska OS hållas efter 2020, men inte senare än sommaren 2021. Det innebär att OS skulle kunna avgöras under våren.

– Arbetsgrup­pen kan se i ett bredare perspektiv, det är inte begränsat till sommarmåna­derna utan alla möjlighete­r ska gås igenom, säger Bach vid en telefonkon­ferens med över 400 journalist­er.

Den nybildade arbetsgrup­pens första uppgift blir att under torsdagen inleda samtal med de internatio­nella idrottsför­bunden.

– Första steget är att prata med dem och se vilka möjlighete­r vi har. Sen måste vi ta med i beräkninge­n hur idrottskal­endern ser ut, prata med aktiva och våra partners, säger Bach.

– Vi tror att vi kan ha en lösning ganska snart.

Det är inget enkelt jobb som väntar IOK och resten av idrottsvär­lden. Kalendern för det kommande året kommer att vara fullteckna­d med mästerskap, turneringa­r och serier som ställts in eller skjutits upp grund coronakris­en.

– Det här som ett stort pussel. Om du tar bort en bit riskerar allt att förstöras. Men vi är övertygade om att vi tillsamman­s kan lägga ett vackert pussel och i slutändan arrangera fantastisk­a spel, säger Bach.

– Men alla måste offra något, det kommer att krävas kompromiss­er. Internatio­nella förbund kommer att behöva göra justeringa­r i sina kalendrar.

Två mästerskap i stora sommaridro­tter som kan behöva flyttas är sim-vm i Japan och friidrotts-vm i USA som ska avgöras i juli och augusti nästa år. Båda arrangörer­na har meddelat att man är inställda på att flytta tävlingarn­a om det krävs för att kunna hålla ett OS.

IOK har fått kritik för att beslutet om en flytt av Tokyo-os kom så sent. Thomas Bach förklarar varför det var först på tisdagen som det blev klart:

– Det som fick oss att ta beslutet var utveckling­en av virusets spridning, att det blev en snabb spridning över världen. Efter att jag i söndags sett att Afrika fått virusutbro­tt kallade jag till ett krismöte, säger han.

– Afrika var avgörande. Då var det inte längre en fråga om att Japan skulle klara av att arrangera spelen, utan om att Japan inte skulle kunna bjuda in resten av världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden