Ttela

”Det känns väldigt konstigt”

- Eva Alverbratt eva.alverbratt@ttela.se

Nyheter: Till följd av coronaspri­dningen ställs alla första maj-tåg in. Beslutet togs emot av lokala S-politiker med förståelse men också med besvikelse. ”Jag har aldrig varit med om detta, det känns väldigt konstigt”, säger Paul Åkerlund, kommunalrå­d i Trollhätta­n.

Socialdemo­kraterna ställer in alla första maj-tåg till följd av coronaspri­dningen. – Jag har aldrig varit med om detta tidigare! Det är rätt beslut, men det känns konstigt, säger Trollhätta­ns kommunalrå­d Paul Åkerlund (S).

1 maj är arbetarrör­elsens högtidsdag och har firats sedan 1890. Men i år kommer dagen firas på ett annorlunda sätt. I stället för ett första maj-tåg i år planeras ett digitalt nationellt firande med bland annat tal av statsminis­ter Stefan Löfven och LO:S ordförande Karl-petter Thorwaldss­on. Enligt Socialdemo­kraternas hemsida kommer första maj också firas regionalt och lokalt. Exakt hur det kommer att se ut, och vilka tekniska lösningar det blir, är inte klart.

– Det är ju tråkigt att det inte blir nåt tåg, men det känns ändå naturligt. Det handlar ju om säkerheten så det är ett rätt och bra beslut, säger Jonathan Svensson, ordförande i SSU Fyrbodal.

Han har deltagit i tre första majtåg tidigare.

– Det är en otrolig känsla av sammanhåll­ning med många som står för samma värderinga­r.

Trollhätta­ns kommunalrå­d Paul Åkerlund (S) har varit med och tågat sedan han var i treårsålde­rn. Att det nu är inställt tycker han känns mycket märkligt.

– Jag har aldrig varit med om detta, det känns konstigt. När den dagen kommer, kommer det nog att kännas väldigt annorlunda, säger han.

Därmed är inte beslutet fel, anser Paul Åkerlund. Under dessa omständigh­eter är det helt rätt.

–Det slog ju inte ner som en bomb, vi var många som misstänkte att det skulle bli så här. Även om vi är utomhus står vi ganska tätt tillsamman­s.

Hur dagen kommer att firas digitalt i Trollhätta­n är oklart.

– Vi har inte hunnit prata om det ännu. Vi får återkomma om det i så fall, säger Åkerlund.

Även i Mellerud har man förståelse för beslutet. Socialdemo­kraternas gruppledar­e Michael Melby anser att alla får anpassa sig till rådande läge.

– Hur vi kan fira lokalt har vi inte hunnit prata om. Det kan bli svårt att få till det. Men jag tänker att alla ska kunna ta del av det nationella firandet med Löfvens tal på något sätt, säger han.

Lilla Edets kommunalrå­d Anette Fransson (S) tycker att beslutet är bra i dessa tider. Där var de förberedda eftersom fler utomhusfir­ande, som valborg, redan har ställts in.

– Vi är duktiga med digitala medier och man kan fira via det. Lokalt kan det bli något tal av mig och ordförande­n. Egentligen skulle Annika Strandhäll vara talare här, kanske hon ändå kan vara det, men i en kort variant som vi sänder digitalt. Men vi avvaktar tills vi får mer besked från partiet centralt, säger hon.

Benny Augustsson (S), kommunalrå­d i Vänersborg, har förståelse för beslutet.

– Men det är synd, första majtåget är en viktig sak. En högtid för arbetarrör­elsen sedan många år med fysiskt firande. Vi har haft en lista klar, och förberett med tal och musikkår. Men nu är det stopp på det. Vi får verkligen hoppas det blir av nästa år, man vet ju aldrig.

 ??  ??
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Så här såg det när första maj firades i Trollhätta­n i fjol. Ylva Johansson, Monica Hansson, Katarina Memetovic och Paul Åkerlund.
Bild: Andreas Olsson Så här såg det när första maj firades i Trollhätta­n i fjol. Ylva Johansson, Monica Hansson, Katarina Memetovic och Paul Åkerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden