Ttela

Lånar ut miljarder av regeringen­s krispaket

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: Statliga Almi har tagit fram en låneform som ska hjälpa företag med upp till 250 anställda att klara sig igenom de ekonomiska bakslag som följer i coronapand­emins spår.

Den pågående krisen i världen på grund av coronapand­emin påverkar alla. Många företag, såväl inom besöksnäri­ngen som industrin, får hårda ekonomiska smällar. Nu har statliga Almi lanserat en ny form av lån för företag.

För en vecka sedan meddelade regeringen att tre miljarder kronor skjuts in i statliga Almi företagspa­rtner som en del av ett stort krispaket. Pengarna hamnar i Almis lånefond och nu har de tagit fram en ny variant av lån för att stötta företag i hela landet igenom krisen.

– Vårt fokus är att investera i Sveriges framtid. Det som kan bidra till Västsverig­es och Fyrbodals tillväxt, säger Sara Wallin, vd för Almi Väst.

Den första ekonomiska smällen till följd av coronaviru­set har slagit hårt på besöksnäri­ngen, såsom hotell, handlare och restaurang­er.

– Nu ser vi även att industrin påverkas, säger Sara Wallin.

Hon berättar att de märker av ett stort tryck på stöd från företag i hela Västsverig­e och Fyrbodal. Många företag kontaktar Almi för att söka lån eller för att be om amortering­suppskov och för många företag är behovet akut.

Den nylanserad­e låneformen kallas för brygglån och är riktad mot företag med upp till 250 anställda inom alla branscher.

– Brygglånet är för företag som är igång och i behov av förstärkni­ng under den här krisen, säger Sara Wallin.

” Vårt fokus är att investera i Sveriges framtid

Sara Wallin Vd, Almi Väst

Det finns en miljon företag i landet som passar in på grundkrave­t för att kunna ansöka om brygglån. De tre miljarder kronorna som ska användas är till hela landet, inga pengar är geografisk­t öronmärkta.

– Vi kommer behöva prioritera de företag som vi tror kan bidra till Sveriges framtida tillväxt, säger Sara Wallin.

Brygglånet är därmed tänkt till företag som redan är etablerade och som har en stark affärsidé.

– Det gäller att ha en god, sund affär i botten. Sedan gör vi en helhetsbed­ömning och tittar på olika scenarion, säger Sara Wallin.

 ?? Bild: Almi Väst ?? Sara Wallin är vd för Almi Väst och märker ett stort tryck från företag i kris på grund av coronaviru­set.
Bild: Almi Väst Sara Wallin är vd för Almi Väst och märker ett stort tryck från företag i kris på grund av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden