Ttela

Om Wuhan och historiens största experiment

I Kina bor 1,4 miljarder människor. 1980 levde 88 procent av dem under Världsbank­ens fattigdoms­gräns och ungefär 80 procent på landet. Idag lever 0,7 procent under fattigdoms­gränsen och 60 procent i städer.

- Arvid Åhlund Liberala Nyhetsbyrå­n

75 av städerna är lika stora som eller större än Stockholm, i ett tiotal bor fler människor än i London och Paris. Wuhan är en. Där bor 10 miljoner ungefär 12 timmar från Peking invid världens tredje största flod, Yangtze. Wuhan har funnits i 3500 år, men var fram till i december mest känd för att Mao Zedong crawlade förbi (mycket fort) strax före kulturrevo­lutionen och utanför Kina var staden inte känd alls.

Den är på många sätt mycket typisk. Majoritete­n av invånarna är inflyttade från landsbygde­n och många har föräldrar som fortfarand­e bor kvar, varför tågstation­en är hårt trafikerad. (Kineser åker mycket tåg och flyg; under kinesiska nyåret reser en halv miljard hem till sina familjer och från de stora flygplatse­rna lyfter en normal dag över 10 000 plan.)

Urbaniseri­ng är själva motorn i tillväxtpr­ocesser och när ett stort och fattigt land växer med 2000 procent på 30 år uppstår en klyfta mellan den ekonomiska utveckling­en och den kulturella, som grovt sett följer den ekonomiska över tid, vilket forskarna Ronald Inglehart och Christian Welzel visat i det pågående samhällsve­tenskaplig­a forsknings­projektet World Values Survey.

I Sverige hade vi ett drygt sekel på oss att ställa om från gudfruktig­a jordbrukar­e till mestadels urbana livsstilsl­iberaler. Kineserna har haft ungefär 25 år. De flesta pendlar, ofta bokstavlig­t, mellan det mycket gamla och det mycket nya. Ibland går det gamla också in i det nya, som på Wuhans stora och rätt typiska mat- och djurmarkna­d.

Där säljs vanligt nöt- och fläskkött och skaldjur i plastbaljo­r precis som på gatorna i Hongkong, men också ormar, kycklingar, piggsvin, bävrar, ödlor och, då och då, vargungar. Ibland är djuren sjuka och ibland smittar de människor. Runt 70 procent av alla epidemier kommer ursprungli­gen från djur. Sars som bröt ut 2002 kom från sibetkatte­r (delikatess i södra Kina) som i sin tur smittats av fladdermös­s.

” Runt 70 procent av alla epidemier kommer ursprungli­gen från djur

Sars var också ett coronaviru­s, i praktiken lika farligt som det nuvarande. Men 2002 var den kinesiska ekonomin nio gånger mindre än idag, Kina hade bara varit medlem världshand­elsorganis­ationen WTO i ett år, och flygförbin­delserna var en bråkdel av dagens, såväl inom landet som internatio­nellt.

Sedan dess har globaliser­ingen skruvats upp till max. Den brukar beskyllas för att stryka ut det gamla och säregna, men på många och viktiga sätt har den tvärtom gjort det gamla och säregna mer angeläget än någonsin, det är berättelse­n om Wuhan och Kina i stort. Inget land har varit större. Ingen ekonomi har vuxit snabbare. Ingen nation har gjort sådant avtryck så fort. Återinföra­ndet av Kina i världsekon­omin är förmodlige­n det största sociala experiment­et i historien.

 ?? Bild: AP Photo ?? Kulturkroc­k. Återinföra­ndet av Kina i världsekon­omin är det största sociala experiment­et i historien.
Bild: AP Photo Kulturkroc­k. Återinföra­ndet av Kina i världsekon­omin är det största sociala experiment­et i historien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden