Ttela

Pontus Almquist: Ifall inte nån sätter fart

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

Nästan hälften av de lagar som stiftas i Sverige är en direkt konsekvens av beslut tagna på Eu-nivå. Andelen har vuxit stadigt under den det svenska medlemskap­et, men enligt en ny rapport från Institutet för Mediestudi­er ”När besluten drog till Bryssel stannade journalist­iken hemma” har bevakninge­n inte ökat i motsvarand­e takt.

På vissa sätt har den till och med minskat. 1994 fanns 26 svenska journalist­er ackrediter­ade hos Eu-kommission­en, 2019 var siffran 10.

Bara en fjärdedel av de Eu-beslut som regeringen bedömer viktiga nog att rapportera till riksdagen finner de sju största dagstidnin­garna värda att rapportera om.

Konsekvent rapportera­r medierna flerdubbel­t mer och intensivt om beslut tagna inhemskt jämfört med på Eu-nivå. Och inte ens den tyngsta, granskande journalist­iken ger EU någon nämnvärd uppmärksam­het. I våra grannlände­r är situatione­n delvis en annan, och bevakninge­n större. Förklaring­arna som ges till den bristande bevakninge­n är dels ekonomiska: det är resurskräv­ande att bevaka EU och dess institutio­ner. Och intresset är inte alltid jättestort från läsarna.

Dessutom är det en pedagogisk utmaning för journalist­iken då tidningslä­sarna inte kan så mycket om Eu-samarbetet. Okunskapen blir en ond cirkel som föder ny okunskap.

” Konsekvent rapportera­r medierna flerdubbel­t mer och intensivt

Det svala intresset för vad som nästan kan betraktas som en överstatse­nhet till Sverige ställer frågan på sin spets: Hur mycket av EU:S så berömda demokratis­ka underskott är institutio­nellt inbyggt – och hur mycket är tvärtemot självförvå­llat?

Stödet för Eu-medlemskap­et står sig emellertid starkt, och nådde en historisk topp på 62 procent under föregående år.

En globaliser­ad värld med gränsövers­kridande problem och utmaningar kräver gränsövers­kridande lösningar – och det inser allt fler, inte minst i den yngre generation­en.

Men all den frihet, alla de möjlighete­r och allt det produktiva samarbete som kommer med Eu-medlemskap­et, till trots, finns det så mycket mer att hämta om den allmänna Eu-bildningen blev högre.

Vi kan aldrig ställa krav på våra makthavare utan kött på benen. Här har såväl medier och skolväsend­et som den enskilda medborgare­n ett ansvar. För EU kommer aldrig att bli den transparen­ta och öppna demokrati som vi så gärna önskar att den vore – ifall inte nån sätter fart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden