Ttela

Personal omskolas för att möta ökat tryck

- Teo Kristjanss­on teokri@bohuslanin­gen.se 0522-99229

Nu-sjukvården har för tillfället plats för att vårda åtta personer på intensivvå­rdsavdelni­ngen, Iva, på Näl. Nu förbereds både yta och personal för ett scenario där trycket på intensivvå­rdsplatser ökar.

I dagsläget vårdas två personer på Näl som är smittade med covid-19. En av dem vårdas på Intensivvå­rdsavdelni­ngen. Om coronaviru­set smittar fler som tvingas uppsöka intensivvå­rd är Nu-sjukvården redo att ställa om snabbt och frigöra såväl plats som personal för att bemöta trycket på vården.

– I normalläge­t har vi åtta Iva-platser men vi har planer för att snabbt göra många fler. Det är inte ytan eller utrustning­en som saknas för det har vi tillgängli­gt utan det är personal. Det är därför vi har dragit ner på planerade operatione­r, säger Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef, Niklas Claesson.

Huruvida Nu-sjukvården kommer att hamna i en situation där trycket blir så pass högt att omställnin­gen tvingas att ske är i dagsläget omöjligt att uttala sig om.

– Vi vet inte vilken toppkapaci­tet vi kommer att behöva men vi kommer att behöva förbereda mycket.

De senaste veckorna har Nu-sjukvården förberett sig för ett sådant scenario. Rätt personal med rätt kompetens måste vara redo att rycka in och därför utbildas nu flera läkare som annars arbetar på andra avdelninga­r.

– Vi utbildar personal på plats i verksamhet­erna och vi använder inspelade filmer och även Skype, säger Niklas Claesson.

Som tidningen tidigare berättat har redan två avdelninga­r på Näl gjorts om till avdelninga­r som hanterar misstänkt coronasmit­tade patienter och bekräftat smittade patienter som inte är i behov av intensivvå­rd.

Vid ett tillfälle då avdelninge­n som hanterar bekräftade fall inte längre skulle räcka till har förberedel­ser att omvandla ytterligar­e vårdavdeln­ingar vidtagits.

En sådan avdelning är medicinsk äldrevård, Mäva, på Uddevalla sjukhus som har erfarenhet av att arbeta med äldre patienter med infektions­sjukdomar.

– Personalen som utbildas är personal som redan har väldigt mycket kunskaper.

Hur många intensivvå­rdsplatser som Nu-sjukvården maximalt skulle kunna ta sig an är inget som Niklas Claesson vill kommentera.

– Vi har beredskap för att snabbt kunna utöka Iva-kapacitete­n. När vi har gjort den utökningen kommer vi kunna utöka lite mer och sen lite mer, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden