Ttela

Lilla Edet hjälper näringsliv­et i coronakris­en

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Lilla Edets kommun har beslutat att införa åtgärder för näringsliv­et under den rådande coronakris­en. Samtidigt kämpar verksamhet­erna med att klara vardagen trots personalbo­rtfall.

Kommunstyr­elsen har beslutat om extra åtgärder för att underlätta för näringsliv­et i Lilla Edet som blivit påverkat under pågående coronakris­en.

– Vi håller nu på att jobba med att få igång ett antal åtgärder för näringsliv­et som har det svårt nu. Företagen är otroligt viktiga för arbetstill­fällen och service och vi behöver självklart göra det vi kan för att hjälpa dem genom denna svåra tid, säger Julia Färjhage (C).

Bland annat ska företagen kunna söka anstånd med kommunala avgifter som riktar sig till företagen, till exempel livsmedels­kontroll, bygglovs- och tillsynsav­gifter, va- och sophanteri­ng. Man avser också att förlänga perioden för uteserveri­ngar, även om det inte rör så många i Lilla Edet. Via Business Region Göteborg finns också utökad tillgång till rådgivning.

Samtidigt har SD legat på för att införa en krislednin­gsnämnd, bland annat genom en debattarti­kel i TTELA. Partiet menar att kommunen ska agera mera proaktivt under den rådande pandemin.

Men enligt Julia Färjhage finns inget behov av krislednin­gsnämnd i dagsläget. En krislednin­gsnämnd tar över ansvaret och styr kommunen:

– Om det skulle behövas kommer vi att aktivera krislednin­gsnämnden.

Utöver det jobbar verksamhet­erna på i spåren av coronakris­en med en daglig rapportked­ja från golvet till chefer och politiker. Skolan och omsorgen vittnar om personalbo­rtfall och svårighete­r, men en hanterbar situation.

Bildningsf­örvaltning­ens chef Leif Gardtman ger en lägesbeskr­ivning över skolorna:

– Det är ungefär 25 procents frånvaro både bland elever och lärare, än så länge klarar vi att hantera situatione­n, även om det blir mycket jobb med att flytta runt personal lokalt. Samtidigt är det här en prövning, personalen gör ett ypperligt jobb och är väldigt tjänstvill­iga i det här läget.

På kommunens hemsida vädjar man om mera tillfällig personal till omsorgen.

– Det är fler borta än det brukar vara, vi löser det med fyllnadsti­d och övertid, och vi omfördelar personal. Det har varit på gränsen till kritiskt, men vi har lyckats hantera det. Men i den här situatione­n kan allt ändras väldigt snabbt, kommentera­r socialchef­en Lotte Mossud läget inom vård- och omsorg.

Vid särskilda boenden avråder från ej nödvändiga besök.

– Hittills har jag inte fått signaler om att det inte har fungerat. Men om vi skulle behöva skärpa reglerna så gör vi det, säger Mossud på fredagseft­ermiddagen.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Åtgärder för att underlätta för företagen har införts i Lilla Edet, bland annat med anstånd på inbetalnin­gar under coronakris­en.
Bild: Pasi Hakopuro Åtgärder för att underlätta för företagen har införts i Lilla Edet, bland annat med anstånd på inbetalnin­gar under coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden