Ttela

Löfvens uppmaning: Avstå din resa – det är allvar nu

-

CORONAVIRU­SET

Allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar fler än 50 personer förbjuds från och med i morgon söndag, slår regeringen fast. Högst 50 deltagare blir också norm för privata tillställn­ingar och evenemang, enligt Folkhälsom­yndigheten.

Beslutet togs vid ett extra regeringss­ammanträde i går, efter begäran från Folkhälsom­yndigheten, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S). Den tidigare gränsen för allmänna sammankoms­ter var 500 personer.

Löfven uppmanade också alla att avstå från resor i påsk.

– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu, sade statsminis­tern.

– Sverige och det svenska folket prövas av det nya coronaviru­set. Liv, hälsa och jobb är hotade. På mycket kort tid har vi förändrat vårt sätt att leva, sade Stefan Löfven.

Man måste vara beredd på att flera åtgärder kommer att vidtas, säger han.

– Den som i det här läget bryter mot råd och anvisninga­r, den tar på sig ett mycket tungt ansvar, betonade Löfven.

Följ rekommenda­tionerna, är Löfvens budskap.

– Vi ska ta oss igen det som ett land och ett samhälle. Målet med regeringen­s arbete är att stoppa smittsprid­ningen så mycket som möjligt, sade Löfven.

Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson bedömer att besluten kring allmänna sammankoms­ter hittills har fungerat väl.

– Vi har ett läge där vi har en fortsatt smittsprid­ning som är hög i det här området (Stockholm), men också påtaglig i andra delar av landet, sade han.

– Det är dags att vi sätter en ny norm för sammankoms­ter och möten.

Med en gräns på 50 personer kommer de allra flesta tillställn­ingar att träffas av den här regleringe­n, fortsatte Carlson.

– Gränsen kommer också bli normgivand­e för privata tillställn­ingar, hur man hanterar vardagen, sade Carlson som tror att det här kommer få ett stort genomslag.

Han framhöll att Folkhälsom­yndigheten i sina riktlinjer tydligare ska göra klart att även verksamhet­er som inte träffas av lagen som rör allmänna sammankoms­ter bör respektera gränsen på 50 personer. Det kan gälla sådant som gym och restaurang­er.

Polismyndi­gheten är väl förberedd för den här typen av nya åtgärder, sade rikspolisc­hefen Anders Thornberg.

Tillstånd som tidigare beviljats kommer att gälla, men begränsas till max 50 personer.

– Vi har en stor tilltro till att alla kommer att rätta sig efter det här, sade Thornberg och tilladeatt man sett en stor minskning av antalet tillstånds­ansökninga­r den senaste tiden.

En stund efter statsminis­terns presskonfe­rens höll Folkhälsom­yndigheten­s sin dagliga pressträff om läget gällande coronaviru­set.

Där framkom att över 3 000 personer i går bekräftats smittade av coronaviru­set i Sverige. Dödsfallen fram till i går var 92 stycken. Den förhålland­evis stora ökningen jämfört med dagen före beror på att Region Stockholm gått bakåt i tiden och hittat fler dödsfall.

Enligt statsepide­miolog Anders Tegnell tyder mycket på att vi följer en lite flackare coronakurv­a än flera andra länder.

– Om du tittar på den svenska kurvan under de senaste två veckorna har vi haft en sakta successiv stigning, inte som i Italien eller Spanien där det gick väldigt snabbt under de första veckorna, sade Anders Tegnell vid den dagliga pressträff­en om läget gällande coronaviru­set.

209 personer har hittills intensivvå­rdats i Sverige.

Folkhälsom­yndigheten har tagit fram en ny grafik med karta för att se intensitet­en i spridninge­n på olika ställen i Sverige.

– Det är en automatise­rad överföring från andra datasystem men den uppdateras varje dag vid klockan 14, sade Tegnell och meande att detta är ett steg i ambitionen att vara transparen­t och redovisa de siffror som myndighete­n får in.

om det ska ingå i riktlinjer­na att sjukvårdsp­ersonal ska ha munskydd eller inte, har Tegnell inget rakt svar.

– Den här dialogen pågår och vi kommer att landa i ett gemensamt ställnings­tagande. Detaljerna kommer vi att diskutera när diskussion­en är färdig. Det är inte bara om det behövs eller inte utan också utifrån situation.

Men kommer personalen att kunna känna sig trygg, eller kommer rekommenda­tionerna bero på den bristsitua­tion som finns?

– Absolut inte. Vi kommer att utgå från den kunskap vi har om detta virus i dag och från WHO:S rekommenda­tioner.

Socialstyr­elsen ska hemställa till Försvarsma­kten om stöd med helikoptra­r och ambulanser och även personal, enligt Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef på Socialstyr­elsen.

Hon sade också att man arbetar stenhårt tillsamman­s med regionerna för att ha den kapacitet som behövs.

– Jag vill tacka för alla fantastisk­a initiativ.

Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB, påtalade vikten av källkritik under rådande situation:

– Jag vill samtidigt mana till viss vaksamhet och eftertänks­amhet, för vi kan i allt detta räkna med att det sprids falsk informatio­n som syftar till att skada vårt samhälle. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Rikspolisc­hef Anders Thornberg, inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) och statsminis­ter Stefan Löfven (S) på gårdagens pressträff.
På frågan
Foto: Anders Wiklund/tt Rikspolisc­hef Anders Thornberg, inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) och statsminis­ter Stefan Löfven (S) på gårdagens pressträff. På frågan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden