Ttela

Så överlever viruset utanför kroppen

-

CORONAVIRU­SET

Vi vet att man ska akta sig för nysningar och hostningar så här i coronatide­r. Men hur är det med dörrhandta­gen? Och hur är det med telefonen på kontoret?

Det nya coronaviru­set är bara ett i raden av flera coronaviru­s som florerar bland människor. Enligt den forskning som finns tillgängli­g finns inga tecken på att just det här coronaviru­set, sarscov2, skulle bete sig annorlunda. I så fall innebär det att viruset under rätt omständigh­eter faktiskt kan leva flera dagar utanför kroppen.

Viruset smittar med hjälp av så kallad droppsmitt­a, det vill säga att virusparti­klarna finns i de ibland mycket små droppar som finns i hostningar, nysningar och i utandnings­luften. Dessa droppar kan sedan landa på olika föremål och på så sätt smitta via så kallad indirekt kontaktsmi­tta.

På metall och trä i rumstemper­atur verkar till exempel viruset, åtminstone i laboratori­emiljö, kunna överleva i upp till fyra, fem dagar. Det innebär att dörrhandta­g, ledstänger, portkodspa­neler och andra ställen som många tar på skulle kunna lagra smittämnen under ganska lång tid och smitta via indirekt kontaktsmi­tta. Därför bör man vara noga med handhygien och alltid tvätta händerna med tvål och vatten när man kommer hem.

Däremot behöver du nog troligen inte vara orolig för postförsän­delser eller liknande från områden med mycket smitta. Även om viruset i teorin skulle kunna finnas på paketet, framför allt från länder nära oss, tyder forskning på att både tid, tryck och temperatur hjälper till att ta kål på virusparti­klarna. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? I Stockholm ångtvättas taxibilar för säkerhets skull.
Foto: Anders Wiklund/tt I Stockholm ångtvättas taxibilar för säkerhets skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden