Ttela

Paris: Vi är nära gränsen

-

FRANKRIKE

Det ovanliga fallet med en 16åring som avlidit i covid19 oroar i Frankrike. Samtidigt slår Parisregio­nen larm om att sjukhusen befaras nå kapacitets­gränsen inom något dygn.

– Vi behöver klart hjälp i (huvudstads­området) Îledefranc­e, eftersom det som hände i landets östra delar kommer hit, säger Frédéric Valletoux, ledare för sjukhusfed­erationen FHF, till tvstatione­n BFM.

– Vi når vår kapacitets­gräns om ett eller två dygn, fortsätter han, och tillägger att Frankrike måste ”öka antalet patientför­flyttninga­r” för att jämna ut trycket mellan regionerna.

Sådana satsningar är redan igång. I torsdags gick ett första specialins­att höghastigh­etståg av typen TGV med patienter från Alsace i öster till Pays de la Loire i väster, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. Även militären har satts in för att förflytta patienter.

I Frankrike väcker just nu också en 16årig flickas död i Paris uppmärksam­het. Fallet är mycket ovanligt och sticker ut, eftersom de allra flesta som hittills har avlidit har varit äldre personer med underligga­nde sjukdomar.

– Hela tiden har vi fått höra att viruset inte drabbar unga. Vi trodde på det, som alla andra, säger flickans mamma till nyhetsbyrå­n AFP.

Tonåringen hade hostat i några dagar när hon i lördags började få svårt att andas. På sjukhus genomgick hon flera tester och undersökni­ngar.

Sedan försämrade­s hennes tillstånd snabbt. Mamman beskriver Parisfamil­jens förlust som outhärdlig.

Enligt mamman hade flickan inte några kända underligga­nde sjukdomar.

16åringen finns bland de 366 personer som det senaste dygnet i går avlidit på sjukhus i covid19 i Frankrike. Det var den högsta siffran för landet hittills, enligt Jérôme Salomon vid hälsodepar­tementet. Salomon tillägger dessutom att personer som avlidit på ålderdomsh­em eller i sina hem inte finns med i statistike­n.

Stränga regler har införts för att bekämpa smittsprid­ningen. Skolor håller stängt och människor har beordrats att isolera sig i sina bostäder. Det enda som är tillåtet är turer till mataffärer eller apotek samt motionsrun­dor på en timme. Den som tränar måste göra det ensam eller i sällskap av ett barn och hålla sig inom en radie av en kilometer från hemmet.

Parallellt försöker myndighete­rna få hem omkring 30 000 medborgare som är fast utomlands. Det är ett pågående arbete, och senaste veckan har 100 000 fransmän tagits hem, enligt utrikesmin­ister Jeanyves Le Drian. (TT)

 ?? Foto: Christophe ENA/AP ?? Läkare utanför ett tält som används som ett väntrum för personer med coronasymt­om vid ett Parissjukh­us.
Foto: Christophe ENA/AP Läkare utanför ett tält som används som ett väntrum för personer med coronasymt­om vid ett Parissjukh­us.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden