Ttela

Munskyddsi­ndustrin i Kina blomstrar: Skriva ut pengar

-

KINA

Som att skriva ut pengar. Så beskriver kinesiska företagare tillverkni­ngen av munskydd. Branschen har fått ett andra uppsving sedan coronaviru­set spridit sig från Kina och vidare till resten av världen.

Sedan coronaviru­sets utbrott har tusentals fabriker i Kina ställt om sin verksamhet till en ny och väldigt lönsam produktion – munskydd.

Under januari och februari har närmare 9 000 nya tillverkar­e av maskerna registrera­ts i landet, enligt Tianyancha, en plattform för företagsda­ta.

– En maskmaskin är en riktig pengaskriv­are, säger Shi Xinghui, säljchef på ett företag som tillverkar munskydd i Dongguan i södra Kina.

Vinsten per mask låg tidigare på mindre än motsvarand­e en svensk tioöring, men har nu ökat och ligger på flera gånger så mycket, enligt Shi Xinghui,

– Att skriva ut

60 000 eller 70 000 ansiktsmas­ker är likvärdigt med att skriva ut pengar, säger han.

När viruset började få rejäl spridning i staden Wuhan i Hubeiprovi­nsen, där utbrottet startade, smällde företagare­n Guan Xunze, som tidigare var i läkemedels­branschen, upp en munskyddsf­abrik på elva dagar. Till en början, i februari, gick leveranser­na inom Kina.

Nu går de i stället till Italien där fler människor har dött i covid-19 än i Kina, enligt officiella uppgifter. Totalt har minst en halv miljon människor insjuknat i pandemin världen över och efterfråga­n på skyddsutru­stning är skriande hög.

Även produktion­en av maskiner som tillverkar maskerna blomstrar. Företagare­n Qi Guangtus produktion av maskinerna har rullat dygnet runt sedan den 25 januari – två dagar efter det att Wuhan stängdes.

Qi Guangtu

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden