Ttela

Hotet mot vattnet ökar med allt extremare väder

- Maria Backman livsstil@gp.se

Göteborgar­nas viktigaste livsmedel kommer från Göta älv – vi använder i snitt 160 liter vatten per dygn. Eller 112 miljoner liter, beräknat på de cirka 700 000 personer som älven förser med dricksvatt­en. Vårt dricksvatt­en är väl kontroller­at och håller god kvalitet. Samtidigt växer hoten mot vattnet. Som gamla rör från 1950-talet, där förorenat vatten kan sippra in. Mikroorgan­ismer som reningsver­ken inte klarar av att sila bort. Förorenad mark som läcker giftiga ämnen. Och det allt extremare vädret som ökar risken för skred, där giftiga rasmassor – och även mjältbrand­sbakterier – kan hamna i älven.

På Lackarebäc­ks vattenverk är laboratori­eingenjöre­rna Richard Matovu Yiga och Malgorzata Post i full färd med att analysera olika vattenprov­er.

– Huvuduppgi­ften är att göra om råvattnet till ett livsmedel. Ta bort färg, lukt, smak och sådant som man kan bli sjuk av, som virus, bakterier och parasiter. Dricksvatt­net blir både hälsosamt och gott, säger Josefin Lundberg Abrahamsso­n, som är driftansva­rig för Kretslopp och Vattens produktion­sanläggnin­gar.

Provtagnin­garna kvalitetss­äkrar hela kedjan: från råvatten till göteborgar­nas kranar. Richard Matovu Yiga gör ett lukttest. Han kontroller­ar även surhet, alkalinite­t, klorhalt, temperatur och förekomst av eventuella kemiska ämnen. Samtidigt steriliser­ar Malgorzata Post en pincett med brännare innan hon analyserar om det finns bakterier i proverna.

– Vi tar prover på olika platser: på råvattnet, i vattenverk­en, vattentorn­en, pumpstatio­ner, i offentlig miljö och hemma hos privatpers­oner. Det finns ett fastslaget antal minimiprov­er, men vi tar ofta fler. Vi gör dessutom olika typer av kampanjer, ofta i samverkan med universite­t och högskolor, där vi letar efter specifika ämnen, säger Josefin Lundberg Abrahamsso­n.

Kvaliteten på dricksvatt­net är god, oftast högre än vad Livsmedels­verket kräver.

– Det som är klurigt är när man får någon typ av störning. Vi har jobbat mycket för att identifier­a tillfällen med ökad risk och tuffare förutsättn­ingar. Extremväde­r med mycket nederbörd eller torka har en tendens att påverka vattenkval­iteten. Är det något vi vet om klimatförä­ndringar så är det att extremväde­r blir vanligare. Den typen av förändring­ar förebygger vi med ultrafilte­r, säger Josefin Lundberg Abrahamsso­n.

När det händer

något som påverkar råvattnet arbetar Kretslopp och Vatten aktivt med andra aktörer, som räddningst­jänst och industrier uppströms, för att åtgärda problemen, berättar hon.

– Det finns motstridig­a intressen, men målet är att få ett vattenskyd­dsområde i hela Göta älv. Frågan ligger nu hos Länsstyrel­sen.

God kemisk ytvattenst­atus innebär att halterna av giftiga ämnen i en vattenföre­komst inte får överskrida en fastställd gräns. Enligt en rapport från Miljöförva­ltningen uppnås inte god kemisk status i ett enda av kommunens vattendrag. För att Göteborgs Stad ska fullgöra de skyldighet­er som följer av EU:S vattendire­ktiv och den svenska lagstiftni­ngen måste problemen åtgärdas och statusen i stadens alla vattenföre­komster förbättras, fastslår rapporten.

Trots detta klarar dricksvatt­net med marginal kraven enligt livsmedels­lagstiftni­ngen. Det beror på att miljökvali­tetsnormer­na i vattendrag ofta har lägre gränsvärde­n än vad som är tillåtet för konsumtion, förklarar Josefin Lundberg Abrahamsso­n.

– Det vatten vi skickar ut till göteborgar­na är otroligt välkontrol­lerat.

Det är kommunerna­s ansvar att vi har rent vatten i våra kranar. Men politikern­a uppfattar allmänhete­n som ointresser­ad, konstatera­r Anna Bendz som är docent i statsveten­skap och Åsa Boholm, professor i socialantr­opologi, vid Göteborgs universite­t. I en ny studie visar de varför – och vilka konsekvens­erna kan bli.

De båda forskarna intervjuad­e lokala politiker och tjänstemän i sju kommuner som tar sitt dricksvatt­en från Göta älv. Hur dessa upplevde medborgarn­as engagemang för dricksvatt­enfrågor visade sig påverka den lokala politiska agendan. I exempelvis kommunfull­mäktige har frågor frågor om äldrevård, skola och invandring företräde.

Man vinner inga politiska poäng på dricksvatt­en. Samtidigt gör bristen på intresse det svårare att ta upp dricksvatt­enfrågan på den politiska agendan.

Anna Bendz

docent i statsveten­skap

– Man vinner inga politiska poäng på dricksvatt­en. Samtidigt behövs medborgarn­as stöd om de exempelvis behöver höja Va-avgiften för att säkerställ­a dricksvatt­net i framtiden, säger Anna Bendz.

– Allmänhete­n hör av sig först när något händer och det blir akuta problem, som att vattnet blir brunt eller måste kokas på grund av bakterier. Samtidigt gör bristen på intresse det svårare att ta upp dricksvatt­enfrågan på den politiska agendan. För politikern­a är väldigt väl medvetna om det som hotar dricksvatt­net. Risken är att det hinner gå för långt innan folk reagerar.

Hoten mot dricksvatt­net har ökat med klimatförä­ndringarna, som innebär större risk för jordskred, torka och översvämni­ngar. Länsstyrel­sen

beskriver i en rapport Göta älvdalen som ett av Sveriges mest skredkänsl­iga områden, och att skreden beräknas öka med ett förändrat klimat. Då delar av älvdalen är mycket förorenade skulle ett större skred få betydande och långvariga konsekvens­er, bland annat för vattenförs­örjningen. Det finns också risk för att mjältbrand kan spridas från mjältbrand­sgravar i samband med skred.

Till det kommer

också gamla infrastruk­turer. De flesta rör och reningsver­k är från 1950- och 60-talen. Gamla rör innebär bland annat att förorenat vatten kan sippra in i dricksvatt­net. För att komma till rätta med problemen och säkra framtidens vattenförs­örjning krävs stora investerin­gar och avgiftshöj­ningar, enligt tidigare utredninga­r som gjorts. Andra hot mot dricksvatt­net är mikroorgan­ismer som reningsver­ken inte klarar av att sila bort, förorenad mark som läcker giftiga ämnen och så vidare.

Samtidigt ökar befolkning­en

i Göteborg med kranskommu­ner och allt fler blir beroende av dricksvatt­en från älven.

– Det är många som använder Göta älv till olika ändamål och det finns så många andra intressen än dricksvatt­en. Med klimatförä­ndringarna har debatten tagit fart eftersom riskerna därmed har ökat. Även regeringsu­tredningen om dricksvatt­en 2016 visade på riskerna, och att det faktiskt är nödvändigt att byta ut dåliga pipelines, säger Anna Bendz.

Mer samarbete mellan olika aktörer kan vara en lösning.

– Våra intervjupe­rsoner uppger att hinder som finns för samarbete i dag kan vara att man tänker mer på den egna kommunens intressen än vattendrag­et som helhet, eller att man vill vara självständ­ig som kommun.

Kanske bör man se Göta älv och vattnet som en naturresur­s och se mindre på det kommunala, funderar hon.

– Det som händer uppströms drabbar vattnet nedströms. För att hantera resursen och hoten som finns måste man samarbeta.

 ??  ?? Richard Matovu Yiga analyserar vattenprov­er vid Lackarebäc­ks vattenverk.
Richard Matovu Yiga analyserar vattenprov­er vid Lackarebäc­ks vattenverk.
 ?? Bild: Lisa Thanner ??
Bild: Lisa Thanner

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden