Ttela

Martin Hellström: Därför behöver vi mångfald i våra högskolor

- Martin Hellström Gästkrönik­ör

För fem år sedan mötte jag Rebecka, en doktorand från Sheffield som forskade om integratio­n av migranter i deras nya samhälle. Jag frågade varför hon valt det ämnet och fick då veta att hon hade arbetat som socialarbe­tare i många år och varit ansvarig för att nyanlända fick husrum, mat, filtar och förnödenhe­ter. Allt förändrade­s när hon fick ta hand om fem killar i högre tonåren som kommit från ett krigsdrabb­at land.

De hade snabbt gjort klart för henne att de inte var intressera­de av filtar och husrum. De hade ju lämnat alla ägodelar när de flytt och allt kapital de hade fanns i deras huvuden. Det kapitalet ville de använda och utveckla och deras fråga var - hur kunde de på snabbast möjliga sätt komma in på universite­tet?

Rebecka var inte van vid en sådan attityd och blev lite ställd, inte minst för att de dessutom saknade dokumentat­ion av sina utbildning­ar. Men hon ordnade så att de fick träffa tre av landets universite­tsrektorer. Alla tre rektorerna hade efter samtalen med killarna samma reflektion – tänk om alla deras studenter hade den höga graden av motivation och samma målinrikta­de vilja!

De fem tog den snabba vägen in i högskoleut­bildning. Rebecka i sin tur bestämde sig för att lämna sin arbetsplat­s för att istället forska om inkluderin­gsfrågor. Deras möte hade förändrat livet för dem alla till gagn för dem själva men även för akademin. För oavsett om du kommer från yrkeslivet eller en krigszon så påverkas du av dina erfarenhet­er som skapar motivation för egna studier.

Men det påverkar i grunden även vetenskape­ns innebörd! För som filosofen Hannah Arendt (19061975) har sagt så finns det även inunder våra mest abstrakta teorier ”händelser och berättelse­r som i varje fall inför oss själva rymmer hela innebörden av vad vi vill ha sagt.”

” Det är precis därför vi behöver mångfald i våra högskolor

Det är precis därför vi behöver mångfald i våra högskolor. Det är genom den mångfalden av perspektiv, kunskap och erfarenhet­er akademin kan ta sig an dagens globala komplexa utmaningar. Om akademin ska vara en spegel av vårt samhälle måste den erkänna en mångfald av olika livs- och arbetslivs­erfarenhet­er som sedan kan finna uttryck i akademins vetenskapl­iga alster.

Om jag lägger min livserfare­nhet inunder Rebeckas berättelse och Hannahs teoretiska formulerin­gar då vet jag att vi inte har råd med homogena studentgru­pper på våra lärosäten. Vi behöver mångfald – inte som en förment generös gest gentemot de som får stå framför akademins dörrar med mössan i handen. Utan på riktigt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden