Ttela

Ingen feber eller hosta – men Conny har corona

Nyheter: Conny Mårtensson från Lilla Edet blev sjuk efter en skidresa i Österrike. Han testades positivt för coronaviru­set, i fyra dagar kände han sig helt frisk, blev sedan åter sjuk – men har inte haft någon feber eller hosta.

-

Vi träffas i trädgården och håller behörigt avstånd under hela intervjun. Tisdagen den 10 mars konstatera­des de tre första fallen av covid-19 inom Nu-sjukvården. Samma dag testade sig Conny Mårtensson och dagen efter fick han beskedet att han hade fått coronaviru­set.

– När jag kom till Näl fick jag stå bakom en spånskiva och en sköterska kom ut i full skyddsutru­stning och visir. De tog prov med en pinne i halsen och en i näsan.

De fyra arbetskamr­aterna från GKN Aerospace såg fram mot skidresan i Bad Gastein i Österrike vecka tio.

– Det var första gången jag var i Alperna. Jag kände mig lite småkrassli­g när vi åkte, och de övriga tre sade att du har väl inte corona? men jag brukar få lite resfeber, säger Conny Mårtensson.

Väl i Österrike följde en vecka med skidåkning, och en del skämt om coronaviru­set.

– Klart man skojade lite om det när vi delade rum och så, och smakade på varandras drinkar. Dessutom kom det en del skidåkare med husbil som passade på att lämna Italien innan de stängde gränserna där.

På lördagen gick de upp vid 05tiden för att ta transferbu­ssen till flygplatse­n i Salzburg.

– Jag och min sambo Annelie tog en promenad med hunden när jag kom hem men jag orkade inte gå, men jag tänkte att det berodde säkert på resan.

Även på söndagen var Conny väldigt trött och han somnade om när han skulle gå till jobbet tidigt på måndag morgon. När han vaknade började han läsa mer om coronaviru­set och ringde 1177, men fick då svaret att Österrike inte var något riskområde.

På tisdagsmor­gonen läste han en artikel om en svensk läkare som varit i Österrike och testats positivt. Då blev det ett nytt samtal till 1177 och då fick han komma upp och testa sig.

– Sedan åkte jag hem och sov nästan hela tiden. Det kändes som att jag hade feber men hade bara 35,7.

Jag drömde mycket, jag drömde att min mamma skulle komma och hjälpa mig, men hon har varit död i flera år.

Efter ett par dagar kände han sig bättre. Då tog han fram en flaska rom som han köpt på resan och blandade med choklad och grädde.

– Det smakade ingenting. Jag tänkte att jag köpt fel men min sambo sade att det smakade jättegott. Det var första gången jag tänkte på att min smak och lukt försvunnit.

Under flera dagar kunde Conny vakna, känna sig helt frisk, för att sedan på eftermidda­gen få ont i lederna och sova många timmar igen. Till slut gav symptomen med sig och han kände sig frisk. Hade han inte haft sin frivecka på jobbet och följt Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner hade han gått tillbaka och jobbat.

– Då var jag helt frisk och var och handlade i affären men dagen efter blev jag åter dålig och denna gång med ont i halsen och svårt att andas.

Han berättar att han gått en del

promenader med hunden i skogen, men när de mötte ett äldre par, höll han andan när de möttes på skogsstige­n.

– Man vill ju inte smitta någon, man känner sig smutsig på något sätt. Det hade varit bra att få testa sig en gång till för att veta om jag fortfarand­e har corona eller om jag fått något annat. Jag tycker de borde följa upp oss som testats positivt, så man vet att man verkligen är frisk. Tänk om jag inte haft min frivecka och gått till jobbet och smittat fler där?

De övriga tre Gkn-medarbetar­na som var med på skidresan till Alperna gick till jobbet efter att de kom hem. Två har varit helt symtomfria och en har testat sig negativt för covid-19.

– Eftersom det bara är jag som fått det så tror jag det var på flygplatse­n. Det kan vara någon man träffat när jag handlade där. Det är mycket folk som träffas på flygplatse­rna.

I dag håller sig även hans sambo och två barn hemma för säkerhets skull och maten har de beställt via nätet.

– Vi beställde via Ica Boströms, och fick då hemkörning, andra gången var det över en veckans väntetid, så då beställde vi i en annan butik och Annelie hämtade där.

Han vill gärna berätta sin historia då den visar att symptomen kan variera.

– Det luriga är att jag endast har ont i kroppen och är väldigt trött. Ingen huvudvärk och ingen feber eller hosta.

Text: Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se

Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage
 ??  ?? Conny Mårtensson i Göta tillbringa­r en stor del av dagarna inne i huset. Denna bild är fotografer­ad utifrån genom altandörre­n, med tanke på risken för smitta.
Conny Mårtensson i Göta tillbringa­r en stor del av dagarna inne i huset. Denna bild är fotografer­ad utifrån genom altandörre­n, med tanke på risken för smitta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden