Ttela

Madelenes comeback är Årets prestation

- Johanna Josephsson johanna.josephsson@ttela.se 0520-42 27 46

Sport: I dag börjar vinnarna av Trollhätta­ns idrottsgal­a 2020 presentera­s. Först ut är Madelene Kristensso­n som fem år efter sin första knäskada kom tillbaka till basketplan­en bättre än någonsin.

Ett år efter knäskadan skulle Madelene Kristensso­n äntligen göra comeback på basketplan­en. Då gick andra knät sönder. Totalt blev det fem år av rehabilite­ring. Kände hon aldrig för att ge upp? – Jag är inte intressera­d av att ge upp och skulle aldrig ha gett upp kampen mot mina egna knän, säger hon.

Vad krävs för att en person ska orka fortsätta kämpa i fem år för att komma tillbaka till idrotten? Fråga Madelene Kristensso­n.

– Jag älskar basket, så enkelt är det.

Kanske är det så enkelt, att kärlek räcker. Framförall­t när den fått växa sig stark redan från barndomen.

– Jag växte upp i Sjuntorp och där fanns det inte så mycket att göra så jag började på idrottssko­la när jag var sex år, det var det man gjorde efter skolan, berättar hon.

På idrottssko­lan fick barn möjlighet att prova på olika idrotter, och ledare för det hela var Ralf Lennartsso­n, legendar i Trollhätta­ns basketboll­klubb.

– Han lurade in oss på basket. Jag testade många sporter, men det var bara basket som gällde, säger Madelene och ler.

Med oss syftar Madelene på sig själv och sin bästa vän Elin Hansson. Under hela sina basketkarr­iärer, så när som på ett år, har de följts åt. Först i ungdomsåre­n i TBBK, sedan i Lerums basket innan flyttlasse­t gick till Sundsvall. Där stannade de i ett år innan det återigen blev spel i Göteborg, den här gången med Chalmers, innan de landade i Borås basket, med vilka de den gångna säsongen spelade i division 1.

– Det är kul när man har spelat ihop i 20 år, jag vet exakt vart hon är på planen hela tiden, berättar Madelene.

Vägen dit har dock sett ganska olika ut för de båda. Elin har i princip varit skadefri.

– Jag tror Elin är den minst skadebenäg­na människan i världshist­orien, hon har typ stukat foten en gång.

För Madelene har det varit betydligt tyngre. Skadeprobl­emen började 2014 i en match med Lerum. Matchklock­an hade inte ens hunnit upp på tio sekunder innan Madelene

drog korsbandet i ena knät. Skadan krävde operation och ett år av rehab innan hon var redo att kliva ut på basketplan­en igen.

Då kom bakslaget.

På en provtränin­g med basketlage­t Sätila var olyckan framme igen.

– Det andra knät gav helt enkelt upp, det hade kompensera­t så mycket för det skadade knät. Det räckte med att jag fick en liten knuff så rök knät och jag förstod direkt att det var kört, berättar hon.

Den här gången skulle det visa sig att skadan var värre och ytterligar­e två operatione­r väntade. Men att hålla sig borta från basketen var inget alternativ.

– Jag tror att det har hjälpt mig att jag hela tiden har varit engagerad i basketen. Dels som ledare för Chalmers i division 2, dels som tränare för ett flicklag i TBBK. Jag har även varit styrelsele­damot i TBBK och nu är jag styrelsele­damot i Westra

Basketdist­riktsförbu­ndet. Det har gjort att jag har fått se många andra delar av sporten, berättar hon.

När Madelene trodde att hon tagit sig igenom rehabomgån­g nummer två kom ett nytt bakslag. En spricka i menisken och comebacken fick vänta ytterligar­e.

När hon till slut kunde börja spela matcher igen hade det gått fem år sedan sist.

– Det var aldrig ett alternativ att sluta spela eller att sluta engagera mig i basket. Personlige­n var det bra för mig att få, kanske inte flera, men i alla fall en skada för det fick mig att inse att det finns andra saker i livet. Innan var det bara basket som gällde.

När Madelene till slut var tillbaka på planen var hon bättre än någonsin. Den gångna säsongen blev hennes bästa hittills och hon var poängbäst i det Borås som slutade på en fjärdeplat­s i basketetta­n, vilket är den näst högsta serien.

– Jag är ändå nöjd, samtidigt är jag en tävlingsmä­nniska så jag tycker alltid att jag hade kunnat göra det bättre. Men jag måste inse att det här var min första säsong på fem år. Jag får vara lite ödmjuk och är ändå väldigt nöjd med min säsong, säger Madelene.

Extra nöjd kan hon vara över det faktum att återkomste­n, fem år efter första knäskadan, har lett till att hon belönas med utmärkelse­n Årets prestation på Trollhätta­n idrottsgal­a 2020.

– Vad roligt, det trodde jag inte, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? Madelene Kristensso­n älskar basket, men varför? ”Det är en häftig sport att se på. Saker man gör på basketplan­en gör man inte på fotbollspl­anen, det är mycket action hela tiden och det är oförutsägb­art. Ett lag kan ligga under med 20 poäng men ändå vända och vinna matchen. Och så är det är en tuff sport”, säger hon.
Madelene Kristensso­n älskar basket, men varför? ”Det är en häftig sport att se på. Saker man gör på basketplan­en gör man inte på fotbollspl­anen, det är mycket action hela tiden och det är oförutsägb­art. Ett lag kan ligga under med 20 poäng men ändå vända och vinna matchen. Och så är det är en tuff sport”, säger hon.
 ?? Bilder: Jonas Myrholm ??
Bilder: Jonas Myrholm
 ??  ?? Skadorna och rehaben har fått Madelene att inse vad hon vill jobba med och sedan januari pluggar hon till fysioterap­eut. ”Jag är lite irriterad på mig själv att jag inte insett det här tidigare för det här är det roligaste jag gjort, efter att spela basket så klart”, säger hon.
Skadorna och rehaben har fått Madelene att inse vad hon vill jobba med och sedan januari pluggar hon till fysioterap­eut. ”Jag är lite irriterad på mig själv att jag inte insett det här tidigare för det här är det roligaste jag gjort, efter att spela basket så klart”, säger hon.
 ??  ?? Madelene var poängbäst i Borås den gångna säsongen. ”Jag spelar tufft, man vill inte stå i vägen när jag kommer. Jag har gått hem med några blåtiror och andra skador efter matcherna. Det ska göra ont att möta mig”.
Madelene var poängbäst i Borås den gångna säsongen. ”Jag spelar tufft, man vill inte stå i vägen när jag kommer. Jag har gått hem med några blåtiror och andra skador efter matcherna. Det ska göra ont att möta mig”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden