Ttela

Krig och kriser får aldrig avskaffa demokratin

Häromdagen avskaffade Ungern i praktiken demokratin. Premiärmin­ister Viktor Orbán får rätt att fatta beslut och stifta lagar – på obestämd tid. Makten fick han av sina partikamra­ter och samarbetsp­artier i det ungerska parlamente­t efter en omröstning.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

I Sverige kan en sådan maktöverfö­ring på obestämd tid inte ske, inte ens i krigstid. Det finns inget undantagst­illståndsb­egrepp i några svenska grundlagar. Många debattörer har påpekat detta som en delorsak till att regeringen i början av coronakris­en uppfattade­s som passiv. Eftersom Sverige inte har ministerst­yre uppfattade­s det som att myndighete­rna styrde regeringen och inte tvärtom.

Nu är det som bekant inte så att regeringen och myndighete­rna är utan befogenhet­er. Vi har alla fått anpassa oss till beslut om begränsnin­gar i mötesfrihe­ten och rörelsefri­heten.

Riksdagen kan dock inte under en begränsad tid lämna över lagstiftni­ngen till regeringen vid stora civila kriser. Många andra länder har den möjlighete­n. Spanien har till exempel tre nivåer – larmbereds­kap, undantagst­illstånd och belägrings­tillstånd. (SOU 2008:61)

Att Sverige saknar undantagst­illstånd är dock ingen miss eller förbiseend­e. När den nu gällande 1974 års regeringsf­ormen utreddes (flera gånger) diskuterad­es frågan – och förkastade­s. (SOU 1963:17 samt SOU 1972:15) Det finns ett särskilt kapitel om hur landet ska styras i krig, men under andra svåra omständigh­eter ska landet styras som vanligt.

Den första grundlagsu­tredningen konstatera­de att de så kallade fullmaktsl­agarna (bland annat smittskydd­slagen, förfogande­lagen och ransonerin­gslagen) ger regeringen rätt att agera, men inom bestämda ramar. En ”allmän frihet att handla” för regeringen skulle dock inte ges. ”Enligt utredninge­ns mening bör sådana generalful­lmakter icke förekomma. Det är i tider av krig eller krigsfara eller överhuvudt­aget under utomordent­liga förhålland­en angeläget, att riksdagen fungerar.”

Utredninge­n noterade att Norge under början av 1950-talet hade ändrat lagstiftni­ngen så att regeringen under krig och liknande förhålland­en kunde ta över makt från Stortinget. Men detta förkastade­s uttrycklig­en och utredninge­n menade att ”... riksdagen så långt det är över huvud taget är möjligt bör fungera även under utomordent­liga förhålland­en”.

Det är möjligt att ge regeringen extra befogenhet­er under krig, men inte under andra förhålland­en. Men ändra i grundlagen får regeringen aldrig göra. Budskapet i grundlagen är glasklart: det finns inga omständigh­eter som gör att demokratin får avskaffas eller sättas på undantag.

Detta är inte en svaghet i den svenska demokratin, utan en styrka. I dag lever vi med en kris, i morgon kommer en annan. Hur de ser ut kan vi inte förutspå. Men vilka kriser som än uppstår, måste de hanteras under demokratis­ka former.

” En klok hantering av coronakris­en sker genom en öppen debatt och demokratis­ka beslut

I Sverige kan vi fortfarand­e diskutera fritt om regeringen sätter in rätt åtgärder vid rätt tidpunkt. Så är det tyvärr inte i allt för många länder. Men de kommer också att drabbas av coronaviru­set. I Vitrysslan­d rekommende­rar president Lukashenko att åka traktor och gå på hockey som vanligt. En stark ledare behöver inte innebära en klok ledare.

En klok hantering av coronakris­en sker genom en öppen debatt och demokratis­ka beslut. Om vi skulle ha undantagst­illstånd i Sverige skulle mer makt ges till regeringen Löfven. Men det är ju inte en garanti för regeringen skulle bli mer kompetent eller klokare.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Det är möjligt att ge regeringen extra befogenhet­er under krig, men inte under andra förhålland­en – en styrka i den svenska demokratin.
Bild: Henrik Montgomery Det är möjligt att ge regeringen extra befogenhet­er under krig, men inte under andra förhålland­en – en styrka i den svenska demokratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden