Ttela

Hemtjänstp­ersonalen är vardagens hjältar

- Eva Castberger (L)

Dag efter dag, outtröttli­ga, kommer de till vårt hus och vårdar de många äldre som behöver extra stöd i dessa svåra tider i spåren av coronaviru­set. Att de alla är vardagens hjältar, det har vi nog förstått för länge sedan. Men i dessa tider ställs så mycket på sin spets. Att de kommer kan betyda skillnaden mellan liv och död för någon av våra äldre. Det kan betyda skillnaden mellan total ensamhet och en strimma av social kontakt. Personalen inom hemtjänste­n är att lita på. De ställer upp. De gör ett fantastisk­t arbete i direktkont­akt med våra isolerade äldre.

Det behövs inga kriser för att förstå detta. Allt sjukvårdan­de arbete är tungt och är värt just all den enorma respekt det bara går att ge. Det är därför det är så viktigt att politiker och arbetsgiva­re ger dessa änglar de förutsättn­ingar som krävs för att underlätta deras arbetsmilj­ö. Det är dessa arbetstaga­re som själva vet bäst hur de ska organisera både schema och sina arbetsinsa­tser. De ser och vet bäst vilka behov den äldre har. När det där lilla extra behövs för att en äldre ska bemötas med den respekt situatione­n kräver. Det är denna arbetsgrup­p som ska ha det avgörande inflytande­t över vardagens arbetsuppg­ifter, inte centrala handläggar­e och administra­törer.

Tyvärr pekar inte arbetsmilj­öutvärderi­ngarna i den positiva riktning den borde. Många i just hemtjänstg­ruppen känner en allt större stress. Det är inte rimligt att sådant läggs på i ett redan tungt arbete. När en hel yrkesgrupp mår allt sämre, då är det en tydlig signal att något är fel i organisati­onen. Ytterst är det den politiska majoritete­n som styr detta. Det är politiken som redan i början av året ger de ekonomiska förutsättn­ingarna. Ekonomin styr sedan både vardagen och arbetsmilj­ön för en hel yrkeskår.

Så jag menar att det är dags att lägga en realistisk budget som ser verklighet­ens behov, inte ekonomerna­s drömmar. Det är dags att omvärdera organisati­on för arbetet och fundera på om centrala schemalägg­are är det optimala för att nå effektivit­et. Det är nöjda arbetstaga­re som blir effektiva och glada. Det är arbetstaga­re som tas tillvara och som mår bra, som gör det bästa jobbet. Det är till slut de äldre som mår gott av att deras hemtjänsth­jälp mår bra. Vem förlorar på att göra rätt från början. Ingen, menar jag. Det behövs ett starkt lyssnande öra för att ge denna yrkesgrupp en bättre arbetsmilj­ö. Det behövs också en politisk majoritet som förstår värdet av nöjd personal.

 ?? Bild: Kallestad, Gorm ?? ”Att de alla är vardagens hjältar, det har vi nog förstått för länge sedan. Men i dessa tider ställs så mycket på sin spets”, uttrycker debattören. Arkivbild.
Bild: Kallestad, Gorm ”Att de alla är vardagens hjältar, det har vi nog förstått för länge sedan. Men i dessa tider ställs så mycket på sin spets”, uttrycker debattören. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden