Ttela

Sjukvården var viktig redan innan pandemin väl?

- Nafisse Yang

När sjukvårdsp­ersonal helt plötsligt är för viktiga för att stanna hemma trots att vi i flera år jobbat under tuffa arbetsförh­ållanden, låga löner och skrattreta­nde löneförhöj­ningarna.

När hela Sverige och omvärlden klappar från sina fönster och sjunger från sina balkonger om hur ”grymma” vi är, jobbar många av oss obekväma pass, extrapass och dubbelpass dygnet runt för att täcka personalne­dskärninga­r och sjukskrivn­ingar.

Medan samhället hamstrar handsprit, toapapper och råvaror för att sitta hemma, sitter vi och räknar ut hur mycket skyddsutru­stning som finns och hur länge det kommer räcka, samtidigt som vi befinner oss i en utsatt miljö. Varje dag.

Och vad får vi som tack? Applåder vi inte ser? Visor vi inte hör? Hjärtemoji­s på sociala medier?

Sjukvården var viktig när det beslutades att det skulle varslas 250 läkartjäns­ter och 350 undersköte­rsketjänst­er på Karolinska universite­tssjukhuse­t för att bemöta sparkraven.

Sjukvården var viktig när Region Stockholm fick ett sparkrav på 1,1 miljarder på sjukvården. Den region som i dag är mest hotad av covid-19 i Sverige.

Sjukvården var viktig när ledningen bestämde att Nu-sjukvården måste spara 220 miljoner.

Alla dessa besparinga­r med löften om att patientsäk­erheten inte ska drabbas och att vården ska fortsätta vara effektiv.

Om ni frågar mig verkar covid-19 vara karman som förhoppnin­gsvis får Sveriges politiker att inse sina dumma prioriteri­ngar om hur ett välfärdssy­stem med låga löner, mindre personal och dåliga arbetsförh­ållanden ska bidra med effektiv vård.

Det kanske inte märktes innan världen drabbades av en pandemi, men sjukvården var viktig redan innan covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden