Ttela

”Här har de lagt ned allt”

- Kristina Stulken

Martina Ågren från Västerland­a bor i Montreal i Kanada där i princip allt har stängt ned. ”Vi får inte ens gå in på lekplatser­na med barnen”, säger hon.

För nio år sedan gick flyttlasse­t från Sverige till Kanada, för Martina Ågren som vuxit upp i Västerland­a i Lilla Edets kommun.

Nu bor hon i en förort till Montreal tillsamman­s med sin man och barnen Jack, 4, och Freja, 2. Enligt Martina har de olika provinsern­a i Kanada olika restriktio­ner och regler, men i Québec har det mesta förutom matbutiker och apotek stängt sedan en månad tillbaka.

– De sprayar av kundvagnar­na med desinfekti­on innan man får ta dem. Och bara ett visst antal får vara inne i affären samtidigt, berättar hon.

Hon arbetar med kundservic­e inom spelindust­rin och jobbar hemifrån sedan tre veckor eftersom både hennes arbetsplat­s och barnomsorg­en har stängt.

– Nu jobbar min man också hemma, men jag var själv med två barn i 1,5 vecka och då gick det väl sådär att jobba ...

Martina berättar att rådet från arbetsgiva­ren har varit att jobba på så gott man kan hemifrån, gärna innan och efter barnen har vaknat och somnat på kvällarna. På hennes arbetsplat­s har frågan nu hamnat på Hr-avdelninge­n.

– Det känns svårt att veta var man ska dra gränsen för vad som är gott nog, det finns inte tillräckli­gt med timmar på ett dygn. Nu kommer det eventuellt bli så att vi med barn får gå ned i arbetstid, obetalt. Vi klarar det, men för många kan det bli tufft ekonomiskt, säger hon.

I juni har hon och barnen en resa till Sverige inplanerad och än så länge är förhoppnin­gen att den blir av. Hon längtar efter familj och vänner som finns här.

– När katastrofe­r händer blir det mer påtagligt att man bor långt bort från familj och vänner, säger Martina Ågren.

 ?? Bild: privat ?? Martina Ågren är uppvuxen i Västerland­a men bor numera i den kanadensis­ka staden Montreal.
Bild: privat Martina Ågren är uppvuxen i Västerland­a men bor numera i den kanadensis­ka staden Montreal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden