Ttela

”Det är svårt att bli ofrivillig­t osocial”

- Jakob Romin

Martina Stulken är född och uppvuxen i Västerland­a, men numera bor hon utanför Paderborn i Tyskland, en stad i den initialt värst drabbade regionen Nordrhein-westfalen.

Hennes dagar har under drygt tre veckors tid tillbringa­ts mestadels hemma då hennes barn, 6 och 9 år gamla, inte kunnat gå i skolan på grund av landets rikstäckan­de skolstängn­ing.

– På fredag kommer det vara tre veckor som skolorna haft stängt, sedan börjar det två veckor långa påsklovet. Jag vet inte om skolorna kommer öppna efter påsk heller, säger hon.

Tidigare brukade hon och några vänner springa varje morgon. I och med det nya förbudet mot sammankoms­ter med fler än två personer har det blivit tvunget att pausas.

– Det är svårt att gå från att ha levt väldigt socialt till att bli ofrivillig­t osocial, säger hon.

Men i hushållet får man fortfarand­e umgås. Så båda barnen kan följa med ut på stan om de skulle vilja. Men en viss brist på saker att göra hade det förmodlige­n blivit.

– Jag tänkte först hur det skulle bli på lekparkern­a, om någon annan familj skulle vara där, kan man inte själv vara där då? Men alla lekplatser är avspärrade med band, säger hon.

Själv upplever hon dock att hon inte märker av så mycket annorlunda, då hon bor i hus en bit utanför stan. Enligt henne har fokus också flyttats från Nordrheinw­estfalen

till Bayern.

– Det är två olika nyhetsrapp­orteringar, man får hela tiden det tyska perspektiv­et. Det känns lite oroligt, som att Sverige inte tar det på allvar. Men jag är ju bara lekman, och ingen vet vad som är rätt, säger hon.

Enligt Martina har de tyska medierna har ofta ställt sig kritiskt till Sveriges förhålland­evis lätta restriktio­ner för att förhindra smittsprid­ning.

 ?? Bild: privat ?? Martina Stulken bor i Tyskland och saknar det sociala umgänget utanför familjen.
Bild: privat Martina Stulken bor i Tyskland och saknar det sociala umgänget utanför familjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden