Ttela

”Musik och sång hjälper och lyfter”

- Kristina Stulken

Danmark har varit basen för operasånge­rskan Gitta-maria Sjöberg från Sjuntorp sedan 1978. För tillfället sitter hon i hemkarantä­n tillsamman­s med maken Matti Borg. – Vi har ett stort hus som tur är, säger hon och skrattar.

För den som har följt medierappo­rteringen har det varit uppenbart att Sverige och Danmark har valt att möta coronaviru­set på olika sätt. Där är bland annat är skolor, frisörer och landets gränser stängda.

– Här är det väldigt restriktiv­t. Det känns bra och ansvarsful­lt. Det får ju visa sig senare om det är rätt, men det känns bra, säger Gitta-maria Sjöberg.

Hon och maken bor i Helsingör och håller sig, sedan Gitta-maria Sjöberg besökte Stockholm för ett par veckor sedan, i hemkarantä­n.

– Vardagen är sig ganska lik på sätt och vis, för vi jobbar mycket hemifrån annars också. Men jag brukar resa mycket, så på så sätt är det annorlunda, säger hon.

Som musiker och konsertarr­angör har hon liksom många kollegor i branschen drabbats av inställda eller uppskjutna konserter, men har med tekniska lösningar också kunnat fortsätta med en del uppdrag.

– Jag har faktiskt börjat undervisa via en app. Det är inte helt optimalt, men det funkar.

Förutom att följa virusets negativa följder, försöker Gitta-maria Sjöberg också hitta de positiva saker som sprungit ur ett förändrat levnadssät­t. Hon nämner sång från balkongern­a i Danmark och kabaréer som sänds online för alla äldre som sitter isolerade.

– Det finns många kreativa tilltag, det är intressant tycker jag. Jag tror att människor är bra på att överleva. Musik och sång hjälper och lyfter, säger hon.

Och på tal om musik – än så länge är planen att det i år blir en ny upplaga av festivalen Nordic Song Festival, som Gitta-maria Sjöberg står bakom.

– Vi jobbar på för fullt för att det ska bli en festival i Trollhätta­n den 10-18 augusti.

 ?? Bild: Matti Borg ?? Gitta-maria Sjöberg i sitt hem i Helsingör.
Bild: Matti Borg Gitta-maria Sjöberg i sitt hem i Helsingör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden