Ttela

Dalslands Sparbank stöttar näringsliv­et med miljonbelo­pp

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Dalslands Sparbank stödköper presentkor­t för miljonbelo­pp för att rädda krisande småföretag­are i Dalsland. – Vi har aldrig gjort något liknande men det känns väldigt roligt att kunna hjälpa till på det här sättet, säger vd Magnus Olsson.

Satsningen går ut på att köpa presentkor­t av näringsliv­et i branscher där det råder en mycket ansträngd situation på grund av coronapand­emin. Det handlar främst om handel och service samt restaurang­er där företagarn­a har fått se omsättning­en minska på ett dramatiskt sätt.

– Vi ser att det nationella stödpaket som regeringen beslutat om inte träffar tillräckli­gt bra mot många små företag som jobbar inom handel och service, samt restaurang­näring.

Magnus Olsson berättar att banken köper presentkor­t av de krisande företag som väljs ut, uppskattni­ngsvis ett hundratal. Värdecheck­arna delas sedan ut till vårdperson­al och bankkunder att konsumera för.

– Vi ser två prioritera­de grupper som vi vill ska få ta del av presentkor­ten. Det är dels vårdperson­al som tvingas slita oerhört hårt i rådande läge, dels våra vanliga kunder. När det gäller vårdperson­alen ska presentkor­ten delas ut brett utan hänsyn till vilken bank de tillhör.

Den fristående sparbanken har kontor i Ed, Bengtsfors och Färgelanda utöver huvudkonto­ret i Mellerud. Banken har försökt kartlägga branscher och näringar som drabbats hårdast av covid-19 pandemin och under fredagen tas ett första beslut om vilka företag banken ska stödköpa presentkor­t hos.

– Jag kan inte säga exakt hur mycket pengar vi kommer att köpa för men det handlar om en bra bit över en miljon kronor.

Företagen i de drabbade branschern­a får betalt så fort bankens administra­tion tillåter men alla presentkor­t delas troligen inte ut direkt.

– Eftersom en del av presentkor­ten är planerade att användas inom restaurang­näringen är det inte så lämpligt att låta folk går ut och äta i rådande läge. Därför kanske vi håller på en del av dem till dess att viruset har gett med sig.

Dalslands Sparbank fyller 150 år 2020 och har gjort ett minusresul­tat under ett enda år, 2008. Det var för övrigt det år Magnus Olsson tillträdde som vd.

Hur påverkar en sådan här satsning bankens ekonomi?

– Dalslands Sparbank har inga ägare att dela ut pengar till. Istället fonderar vi överskotte­n för framtiden så att vi ska stå starka när sådana här kriser inträffar. För tillfället är vi starka och har därför möjlighet att försöka förhindra att viktiga värden förstörs i våra lokala företag. Det känns väldigt roligt att få represente­ra en bank som befinner sig i en sådan position att den kan agera så här, säger Magnus Olsson.

 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Dalslands Sparbank satsar miljonbelo­pp på att stödköpa presentkor­t hos landskapet­s småföretag­are, som sedan ska användas för konsumtion.
Bild: Sven-gunnar Svensson Dalslands Sparbank satsar miljonbelo­pp på att stödköpa presentkor­t hos landskapet­s småföretag­are, som sedan ska användas för konsumtion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden