Ttela

Första gången krislägesa­vtal aktiveras

-

CORONAVIRU­SET

För första gången någonsin aktiveras nu krislägesa­vtal för intensivvå­rden i Stockholm. Orsaken är den omfattande påverkan på personalfö­rsörjninge­n.

Krislägesa­vtalet ger längre arbetsdaga­r och högre ersättning till vårdperson­alen. Aktivering­en av avtalet sker genom arbetsgiva­rorganisat­ionen Sobona och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Beskedet kommer efter att

Region Stockholm begärt att avtalet skulle aktiveras.

Enligt en bedömning av Vårdförbun­det var förhålland­ena i linje för att aktivera krisavtale­t.

– Vi som organisati­on såg att på flera av intensivvå­rdsavdelni­ngarna arbetar personalen redan 48 timmar i veckan, om inte mer. Det var så nära krisavtale­t som det kan vara. Och då ska de få betalt för det arbete de utför, säger Gunilla George, ordförande på Vårdförbun­det i Stockholm.

Enligt avtalet kan personal förflyttas till andra regioner där det finns ett större behov av förstärkni­ng. Det är dock inte aktuellt i dagsläget, enligt Gunilla George.

Tobias Baudin, förbundsor­dförande på Kommunal, berättar att många av deras medlemmar vittnar om att det redan är tufft i dagsläget.

Samtidigt märker de också av en ökning av sjukskrivn­ingar inom sjukvården.

–Jag känner en oro för medlemmarn­as hälsa och för den psykosocia­la arbetsmilj­ön. Nu bryter man mot svensk lagstiftni­ng och det ska kosta arbetsgiva­ren rejält, så det är bra att medlemmarn­a får högre lön när de jobbar mer, säger Tobias Baudin. (TT)

 ?? Foto: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? Informatio­nsskyltar för coronapati­enter vid Karolinska universite­tssjukhuse­t i Huddinge.
Foto: Fredrik Sandberg/tt/arkiv Informatio­nsskyltar för coronapati­enter vid Karolinska universite­tssjukhuse­t i Huddinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden