Ttela

”Jag tror det är viktigt att prata om saker som är tabu”

Med stor sannolikhe­t hittar du fotografen Emma Svensson på toppen av en bergstopp. Från Forsane tog hon sig ut i världen, blev välkänd fotograf och slog ett världsreko­rd i bergsklätt­ring. – Det är otroligt befriande att leva så här, säger Emma Svensson.

- Lovisa Meijer lovisa.meijer@ttela.se

Det är en förödande tid för en fotograf just nu.

– Rent jobbmässig­t så är det katastrof. Alla jobb har blivit avbokade och alla projekt är inställda, säger Emma Svensson.

– Men sen jag blev frilansfot­ograf har jag befunnit mig i ekonomisk kris, det skrämmer mig inte. Det är bara att kavla upp ärmarna, och jobba hårt. Jag tror att det är viktigt att utsattas för något sånt här, och min styrka är att när det är mörkt så kan jag se möjlighete­rna. Jag tror att det kommer bli bra.

Emma Svensson är uppvuxen i Forsane, ett litet samhälle med Frändefors som närmsta tätort. Redan som 15-åring flyttade hon hemifrån till Uddevalla där hon började gymnasiet.

Under många år var hon känd som Rockfotoem­ma. Namnet föddes när hon första gången hade med sin kamera under en Mando Diao-spelning 2002.

– Känslan var direkt: Wow, jag måste hålla på med det här. Det var verkligen love at first sight – som sen ledde till att jag blev fotograf, säger Emma.

Efter blixtföräl­skelsen med fotografer­ingen följde ett gäng år i Göteborg som konsertfot­ograf. Sammanlagt fotade Emma runt 3500 konserter.

– Jag jobbade med det ganska länge, men sen så bestämde jag mig för att byta inriktning. Att fota mer mode, lifestyle och porträtt. Så jag började jobba mot det istället.

Emma flyttade till Stockholm och etablerade sig där. Idag driver hon flera företag och har ständigt nya projekt i rullning. Bland annat driver hon produktion­sbolaget ”Studio Emma Svensson”, arbetar med och bloggar på Elle, och driver företaget ”Fotoresor”, som producerar just fotoresor. ”Studio Emma Svensson” har fotat flera stora kampanjer för företag som H&M, Levis, ELLE och Adidas, för att nämna några få.

Sommaren 2016 gifter sig Emma.

Ett stort drömbröllo­p som pågick i tre dagar med över 200 gäster. Men bara sex veckor efter bröllopet berättar Emmas nyblivna man för henne att han vill ta ut skilsmässa.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Vi hade ju precis gift oss, säger Emma.

– I början var det jättejobbi­gt, jag kunde inte äta, inte sova eller göra någonting. Men det var precis i denna vevan som Pokémon Go släpptes, så jag gick runt på gatorna, fångade Pokemons och grät.

Och sedan fick livet ta en ny vändning igen.

– Det som hände fick mig att inse att jag inte behövde sträva efter att leva efter normen, jag behöver bara göra det jag vill. Och så gjorde jag det, började leva det livet jag ville leva.

Och det livet visade sig vara större. Hon åkte på turne med Frej Larsson och JOY, reste till nya platser med nya vänner, och såg på tillvaron med vidöppna nyfikna ögon. Idag är Emma på resande fot 75 procent av året, jobbar med sin passion och lever livet främst enligt nästa deadline.

– Det fick mig att upptäcka att jag inte är en 9 till 5-person. Hela mitt liv hade jag levt och försökt anpassa mig till en annan person, att kompromiss­a mig själv för någon annan.

Så är det inte längre, säger Emma.

Livet nu handlar också om bergen. Det var när hon satt på ett plan på väg till Nya Zeeland som hon fastnade framför filmen Everest, en film som bygger på den sanna historien om Mount Everest-expedition­erna 1996.

– Då kände jag det här igen, precis som när jag fotade min första konsert, att jag måste hålla på med det här. Det var lika starkt.

På nästa fråga om hennes intresse för bergsklätt­ring tillrättav­isar Emma.

– Det är inte bara ett intresse, det är min passion.

På knappt ett år besteg Emma alla Europas 49 högsta berg, vilket visade sig vara ett världsreko­rd. Projektet ”49 peaks” dokumenter­ades noggrant på 49peaks.com och fick stor uppmärksam­het. Förutom de 49 bergen hann Emma dessutom med 12 ”extraberg” under de tolv månaderna.

– Det är utmaningen, att pusha sig själv på det sättet. Det handlar om liv och död. Det är som att meditera, du kan inte tänka på problem där hemma. Och det är så vackert, med alla fascineran­de miljöer, säger Emma.

– Det är helt omöjligt att gå tillbaka till ett vanligt liv efter.

Det har gått tre år sedan hon fann bergen, och under tiden har hon hunnit bestiga ungefär 150 stycken över hela världen.

– Framöver kommer det vara mer i Europa. Jag vill resa hållbarare, säger Emma, vars nästa projekt är att bestiga alla 4000-meters berg i Alperna. Sammanlagt handlar det om 82 berg.

I februari släpptes ”Honeymoon, hejdå & bergen som väntar”. Den självbiogr­afiska boken är Emmas första, och är skriven tillsamman­s med journalist­en Per Magnusson.

– Allt som händer i boken är sant, det har hänt på riktigt. Det börjar med att jag jobbar som modefotogr­af och gifter mig med en dj. Sen händer allting –det är då jag upptäcker bergen och naturen. Det är tinderdejt­er och björnar. Allt som händer under de här tre åren.

– Den är väldigt utelämnand­e. Jag skäms inte för någonting som hänt mig, jag tror det är viktigt att prata om saker som är tabu.

Att leva största delen av sitt liv på väg upp för en bergstopp är kanske inte för alla. Men av Emmas mod och orädda inställnin­g till livet finns att lära för alla.

– Jag kan tycka att det är frustreran­de när någon säger ”jag skulle vilja göra det här”, och sen inte gör det. Jag tror att många är rädda för att misslyckas. Jag känner aldrig att jag misslyckas, utan jag ser det som en erfarenhet. Det är otroligt befriande att leva så här, jag känner mig fri.

Det kom som en blixt från klar himmel. Vi hade ju precis gift oss.

Emma Svensson

 ?? Bild: Studio Emma Svensson ?? När Emma besteg Kebnekaise fotades hon iklädd en superhjält­edräkt, vilket också kom att bli omslagsbil­den till boken: ”Honeymoon, hejdå och bergen som väntar”.
Bild: Studio Emma Svensson När Emma besteg Kebnekaise fotades hon iklädd en superhjält­edräkt, vilket också kom att bli omslagsbil­den till boken: ”Honeymoon, hejdå och bergen som väntar”.
 ??  ?? För Emma handlar det inte nödvändigt­vis om att bestiga de högsta bergen, utan för henne är de tekniskt svåra bergen mer intressant­a.
För Emma handlar det inte nödvändigt­vis om att bestiga de högsta bergen, utan för henne är de tekniskt svåra bergen mer intressant­a.
 ?? Bild: Studio Emma Svensson ?? ”När jag är i bergen är fotandet alltid sekundärt, och alltid bara för min egen skull”, säger Emma.
Bild: Studio Emma Svensson ”När jag är i bergen är fotandet alltid sekundärt, och alltid bara för min egen skull”, säger Emma.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden