Ttela

Den franska karantänen ett faktum för Jakob

- Karl Andersson

Motion en gång om dagen, införskaff­ande av mat en gång i veckan, stanna inomhus resten av tiden. Så ser verklighet­en ut för Jakob Johansson och hans familj i Frankrike. – Det viktigaste i det här läget är att alla drar åt samma håll, säger han.

Hjälten i Vm-kvalet mot Italien 2017 är mitt uppe i rehaben av sin andra korsbandss­kada under de tre senaste åren, och får nu sköta den hemifrån på egen hand. Rennes-proffset och hans familj är, precis som övriga Frankrike, försatt i karantän sedan ett par veckor tillbaka.

– Det är tuffare regler här än i Sverige, hela familjen får stanna hemma. Vi får handla en gång i veckan och motionera en gång om dagen. Det är speciellt, men det är bara att acceptera läget. Det är väldigt mycket mer synd om de som drabbas allvarligt av själva viruset, konstatera­r Johansson.

Just på grund av karantänen har han svårt att förklara stämningen i landet.

– Man lever lite i sin egen bubbla och kan inte göra så mycket. Man interagera­r egentligen bara med resten av samhället när man åker och handlar en gång i veckan, så det är svårt för mig att säga hur gemene fransman har det, säger han och fortsätter:

– Det man ser är att det är ett stort säkerhetsp­ådrag och att det är på allas läppar. Vi släpps in en och en i affären, till exempel.

Bilden han målar upp är en ganska stor kontrast till den väg som Sverige har valt att gå för att stävja smittsprid­ningen. Johansson vill inte uttala sig om vilket sätt han tror är bäst, men förklarar att han litar på riktlinjer­na i respektive land.

– Det är lätt att leka expert i det här fallet. Jag tror att alla har en åsikt, och det jag ser som det allra viktigaste är att följa myndighete­rnas regler och rekommenda­tioner i det landet där man bor. Det viktigaste i det här läget är att alla drar åt samma håll.

En av många effekter av coronaviru­set är att sommarens planerade fotbolls-em flyttas till nästa år. Detta gör att 29-åringen från Trollhätta­n, som tidigare var mer eller mindre borta från EM, nu plötsligt har ytterligar­e ett år på sig att komma i form inför mästerskap­et.

– Sportsligt går det inte att himla om att det borde vara en fördel för mig att EM senarelägg­s. Kan jag slippa fler skador så kommer jag vara bättre fysiskt förberedd för ett mästerskap nästa år än vad jag hade varit i år. Samtidigt är det väldigt långt fram, jag vet inte vart jag befinner mig då när det kommer till form och fysik, säger Johansson.

Redan nu är dock comebacken på god väg för den skadedrabb­ade mittfältar­en.

– Knät känns bra. När jag var i det här skedet av rehabproce­ssen vid den förra knäskadan så behövde jag ta ett steg bakåt i min träning, men det känner jag absolut inte att jag behöver göra den här gången. På så sätt känns det lite bättre, säger han, för att i nästa andetag konstatera:

– Det här blir lite av en paus i rehaben, även om jag har bra kontakt med klubbens fystränare och gör det mesta för att hålla igång. Jag går ut och springer, och kör en hel del styrketrän­ing. Det jag behöver allra mest just nu är dock fotbollstr­äning, och det kan jag dessvärre inte få.

Vart han spelar sin fotboll när han väl blir helt frisk från sin knäskada är ännu inte hundraproc­entigt klart. Den 12 januari gick GT ut med att han med stor sannolikhe­t återvänder till IFK Göteborg, men hittills är inget klart enligt Johansson.

– Det är ingen hemlighet att jag och ”Blåvitt” har haft kontakt med varandra under alla dessa år, Blåvitt är alltid ”hemma” för mig, men exakt hur i detalj den dialogen ser ut för tillfället vill jag inte gå in på.

 ??  ?? Jakob Johansson vänder bort Roma-spelaren Cengiz Ünder i landskampe­n mellan Turkiet och Sverige 2018. Sedan dess har Trollhätte­sonen Johansson dragit korsbandet en andra gång, men är nu på väg tillbaka. Jonas Ekströmer/tt
Jakob Johansson vänder bort Roma-spelaren Cengiz Ünder i landskampe­n mellan Turkiet och Sverige 2018. Sedan dess har Trollhätte­sonen Johansson dragit korsbandet en andra gång, men är nu på väg tillbaka. Jonas Ekströmer/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden