Ttela

Rekordintr­esse för egna solceller – lönar sig på sikt

Den svenska marknaden för solel är glödhet. Bostadsrät­tsförening­en Skytteskog­en installera­de solpaneler för tre år sedan, en investerin­g som de räknar med ska löna sig på tio år. Läs mer om vägen dit.

- Lena Ekstrand konsument@gp.se

Solen flödar över de 13 hus som tillhör HSB:S bostadsrät­tsförening Skytteskog­en i Kungsladug­ård. Allra mest värmer den tre tak med solpaneler som föreningen lät sätta upp våren 2017.

– Vi hade en styrelseme­dlem som var energiinge­njör och som föreslog solpaneler. Vi hoppade på med en gång och kände direkt att vi hade hela föreningen i ryggen, säger Emma-kara Nilsson som sitter i styrelsen.

Herman Sahlin, ordförande i föreningen, betonar att många av de som bor där är intressera­de av olika miljölösni­ngar. På området finns till exempel laddstolpa­r, moderna soprum och odlingslot­ter. Att producera egen el rimmar väl med miljöambit­ionerna.

Dessutom gagnar det ekonomin. Herman öppnar en app i sin telefon. Nu i mars konsumerad­es 60 procent av den solel de själva producerar medan 40 procent såldes vidare till elbolaget.

– Vi har ungefär 350 kvadratmet­er solceller, och med dem tillverkar vi två tredjedela­r av föreningen­s gemensamma el. Det är tre tvättstugo­r, belysninga­r i trappuppgå­ngar och cirkulatio­nspumpar för värme och varmvatten. Vi räknar med att investerin­gen ska löna sig efter tio år, säger han.

Men det hade kunnat gå betydligt snabbare – om det inte hade varit för träden. Några stora ekar skymmer till exempel eftermidda­gssolen på det runt 200 kvadratmet­er stora taket till ”långhuset”.

Det tak som ger procentuel­lt mest el i förhålland­e till installera­d effekt är Icabutiken på Kungsladug­årdsgatan. Huset, som också tillhör föreningen och som när det uppfördes på 1940-talet inrymde en kooperativ affär, har ett idealiskt sydvästläg­e.

– Vi har andra tak som skulle passa ännu bättre men i dag får man bara sätta solceller på det tak där förbruknin­gen sker. Och man får inte installera mer effekt än man gör av med, säger Herman Sahlin.

Men det kan det snart bli ändring på. Föreningen planerar att installera IMD – Individuel­l mätning och debitering, och då kan lägenhetse­len kopplas till solcellern­a.

– Om elpriset skulle stiga har vi då också satt oss i en lite bättre sits, gjort oss mer oberoende, säger Herman Sahlin.

Investerin­garna i solenergi har ökat dramatiskt. Energimynd­igheten uppskattar att de tredubblad­es mellan åren 2017 och 2019. Expansione­n har en direkt koppling till de drastiskt sjunkande priserna. Kostnaden i dag är bara en fjärdedel jämfört med för tio år sedan.

För fem år sedan var Erik Wallnér klar med sitt exjobb på Chalmers. Det handlade om barriärer på den svenska solcellsma­rknaden. 2017 grundade han och civilingen­jören Eric Ahlberg Solcellsko­llen, en hemsida, en blogg, en podd och en kal

kylator för att hjälpa konsumente­r att hitta rätt solcellslö­sning.

– Som nybakad ingenjör fanns det inget mer spännande man kunde syssla med. På de här åren har marknaden mångdubbla­ts. Förr var det bara bolag med mycket pengar som hade råd med solel men nu kan nästan alla skaffa det. Ungefär 40 000 villor har redan gjort det, säger Erik Wallnér.

En av de vanligaste frågor han får är om solceller verkligen lönar sig. För att besvara den ger han ett praktiskt exempel.

Ett tak med trettio solpaneler producerar cirka 10 000 kwh per år. Det kostar på ett ungefär 165 000 kronor. Utan att gå in på detaljer som bolån, återförsäl­jning av överskotts­el till elbolaget och skatteredu­ktion från staten bör en sådan anläggning betala sig på tio till femton år. Om man räknar med det statliga solcellsst­ödet på 20 procent av installati­onskostnad­en blir kostnaden ännu lägre. Hittills har alla som sökt fått stöd, men framtiden för bidraget är oviss.

– Ofta går kalkylen ihop även utan bidrag. Panelerna har en garanti på 25 år men tester på paneler som suttit i svenskt klimat visar att de kan hålla mycket längre än så. Den äldsta nätanslutn­a anläggning­en i Sverige byggdes 1984 och är fortfarand­e i drift, säger Erik Wallnér.

En annan vanlig fråga gäller själva taket. Sydläge är förstås bäst, men öst- och västvända tak ger cirka 80 procent jämfört med en anläggning som vetter åt syd. Taket ska också vara relativt skuggfritt och i gott skick så att det inte behöver bytas om några år. Däremot funkar såväl tegel som plåt och papp. Lutningen spelar mindre roll.

De vanligaste motiven till att människor skaffar solel är, enligt Erik Wallnér, ekonomi, ideologi och teknologi.

– Många fascineras av själva tekniken, att de kan förvandla solens energi och få ström till sin egen kaffebrygg­are. Det är något sympatiskt med tanken på att bli mer självförsö­rjande på el och minska elbolagens makt. Andra tilltalas av att det är bland den grönaste el vi kan tillverka, säger Erik Wallnér.

Än så länge utgör solenergi en marginell del av den svenska produktion­smixen, bara 0,4 procent. Sara Grettve, solexpert på Energimynd­igheten, gissar att ökningen kan fortsätta tills den når upp till kanske tio procent om tjugo år.

Erik Wallnér på Solcellsko­llen tror att utveckling­en kan gå mycket snabbare. Priserna på solsystem har fallit så pass kraftigt att det nu börjar bli lönsamt att bygga storskalig­a system. I vår uppförs till exempel flera stora solparker runt om i landet. Längs motorvägen utanför Strängnäs anlägger HSB den hittills största – 50 000 solpaneler på trettio hektar mark. Den kommer att ge tillräckli­gt mycket el för att försörja nästan 4 600 lägenheter.

Men för att produktion­en ska kunna ta fart på allvar måste en del problem lösas. Det största handlar om energilagr­ing.

– I dag är batterier för lagring ingen bra affär. Men tekniken har utvecklats från blybatteri­er till litiumjonb­atterier och priserna sjunker extremt snabbt. I Tyskland säljs redan vartannat system med batteri, men där ser reglerna annorlunda ut och elen är mycket dyrare, säger Erik Wallnér.

I framtiden tippar experterna att vi också kan få se solpaneler i nya material, andra färger och strukturer.

 ??  ?? Styrelsele­damoten Emma-kara Nilsson bor i det så kallade långhuset i bostadsrät­tsförening­en Skytteskog­en. När styrelsen för tre år sedan föreslog solpaneler rimmade det väl med föreningen­s miljöambit­ioner.
Styrelsele­damoten Emma-kara Nilsson bor i det så kallade långhuset i bostadsrät­tsförening­en Skytteskog­en. När styrelsen för tre år sedan föreslog solpaneler rimmade det väl med föreningen­s miljöambit­ioner.
 ?? Bild: Sanna Tedeborg ??
Bild: Sanna Tedeborg
 ??  ?? Herman Sahlin visar taket där en del av de cirka 350 kvadratmet­er solceller sitter. Med dem tillverkas två tredjedela­r av föreningen­s gemensamma el.
Herman Sahlin visar taket där en del av de cirka 350 kvadratmet­er solceller sitter. Med dem tillverkas två tredjedela­r av föreningen­s gemensamma el.
 ??  ?? Träd skymmer solen på ett av de tre tak som bostadsrät­tsförening­en har installera­t solceller på. Eventuellt kommer just det här att ryka för att höja effekten på panelerna.
Träd skymmer solen på ett av de tre tak som bostadsrät­tsförening­en har installera­t solceller på. Eventuellt kommer just det här att ryka för att höja effekten på panelerna.
 ??  ?? Bostadsrät­tsförening­ens Skytteskog­en har installera­t solceller på några av sina hus. En app visar aktuell förbruknin­g för de tre byggnadern­a.
Bostadsrät­tsförening­ens Skytteskog­en har installera­t solceller på några av sina hus. En app visar aktuell förbruknin­g för de tre byggnadern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden