Ttela

Kulmen kan nås inom fem veckor

- Johanna Lundberg johanna.lundberg@ttela.se 0521-57 59 41

Nyheter: Antalet personer som har insjuknat i covid-19 fortsätter att öka, och allt fler äldre diagnostis­eras. Om utveckling­en i Fyrbodal följer kurvan kommer kulmen nås inom fyra till fem veckor.

Antalet personer som har insjuknat i covid-19 fortsätter att öka, men än så länge är stigningen i regionen inte så kraftig, meddelade Västra Götalandsr­egionen idag. Om utveckling­en i Fyrbodal följer kurvan kommer kulmen nås inom fyra till fem veckor.

Antalet coronasmit­tade i regionen fortsätter att öka. Enligt Thomas Wahlberg, smittskydd­släkare i Västra Götaland, ser man en fortsatt ökning av bekräftade fall i regionen. Under den senaste veckan ökade antalet bekräftade fall med 25-30 stycken.

– Såhär långt har vi 457 bekräftade fall med covid-19. Vi ser också fortsatt att allt fler äldre blir diagnostis­erade, säger Thomas Wahlberg.

Under fredagen har sjukhusen i regionen totalt 92 inneliggan­de patienter med covid-19-infektion, varav 40 på intensivvå­rdsavdelni­ngar (IVA). Inom Nu-sjukvården vårdas nio patienter för covid-19, varav sju på intensiven. I vanliga fall har Nu-sjukvården tio intensivvå­rdsplatser men har under den senaste tiden utökat kapacitete­n för intensivvå­rd.

Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsd­irektör i Västra Götalandsr­egionen är det en tydlig ökning även om uppgången inte är så brant.

– Vi ser en långsam ökning, inte en kraftig. Utifrån Folkhälsom­yndigheten­s scenarion stämmer utveckling­en i intensivvå­rden väldigt väl för oss. Vi börjar nu nå den uppåtgåend­e trenden av kurvan men vi vet inte hur brant stigningen blir eller när piken kommer. Men om vi fortsätter följa kurvan kommer

piken om fyra till fem veckor, säger Ann Söderström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden