Ttela

150 extratjäns­ter aktuella i pandemins kölvatten

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Trollhätta­ns stad öppnar upp för 150 nya extratjäns­ter inom offentlig och ideell sektor. – Arbetslösh­eten stiger och vi behöver gå in med de åtgärder vi kan, säger områdesche­fen Annika Andersson.

För att minska coronakris­ens effekter på samhället och ekonomin har regeringen presentera­t en rad arbetsmark­nadspaket som bland annat syftar till att möta en ökande arbetslösh­et.

I det senaste paketet ingår utökade satsningar på subvention­erade anställnin­gar – så kallade extratjäns­ter – för människor som står långt från arbetsmark­naden, företrädes­vis långtidsar­betslösa och nyanlända som deltagit i jobb- och utveckling­sgarantin.

Förstärkni­ngen från staten gör nu att kommunstyr­elsen i Trollhätta­n öppnar upp för möjlighete­n att få 150 extratjäns­ter i stället för de 50 som kommunens arbetsmark­nadsoch socialnämn­d tidigare begärt. För kommunens del skulle det handla om en satsning på två miljoner kronor.

– Arbetslösh­eten i Trollhätta­n stiger, i april var den 11,4 procent. Vi behöver gå in med de åtgärder vi kan, konstatera­r Annika Andersson, områdesche­f för enheten socialt stöd och försörjnin­g i Trollhätta­ns stad.

Beskedet från kommunstyr­elsen innebär att arbetsmark­nads- och socialförv­altningen i samarbete med Arbetsförm­edlingen startat arbetet med att identifier­a personer som kan komma i fråga för insatsen.

Parallellt pågår också en sondering av jobb/arbetsplat­ser som kan vara aktuella för extratjäns­ter. Platserna ska kunna ingå i jobbspår eller annan planerad sysselsätt­ning som kan leda till arbete. Framför allt inom sektorer där det spås ett behov av rekryterin­g framöver.

Enligt regeringen kan extratjäns­ter från och med nu förlängas i upp till 36 månader. Tidigare var maxtiden två år.

” Vi behöver gå in med de åtgärder vi kan Annika Andersson områdesche­f för enheten socialt stöd och försörjnin­g i Trollhätta­ns stad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden