Ttela

Eld och rök styrs med fjärrkontr­oll i nytt övningstor­n

Det sex våningar höga övningstor­net som kan ses från Saab Ana-rondellen är knappast nytt i sig, det har stått på räddningst­jänstens område sedan början av 80-talet. Men inuti finns helt ny teknik, som banar väg för betydligt bättre och säkrare övningsmöj­l

- Text: Johanna Lundberg johanna.lundberg@ttela.se Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.

Räddningst­jänstens gamla övningsbyg­gnad i Trollhätta­n har byggts om. Nu står ett helt nytt övningstor­n färdigt som möjliggör bättre och säkrare brandövnin­gar för rökdykare.

När TTELA anländer till övningstor­net möts vi av eldslågor från balkongen en våning upp, något som Jörgen Nyman, styrkeleda­re vid Norra Älvsborgs räddningst­jänstförbu­nd, har framkallat med ett knapptryck på en fjärrkontr­oll.

– Nu har vi möjlighet att simulera mer verklighet­strogna scenarion. När rökdykare ska öva har vi krav på oss att kunna uppnå temperatur­er på 60–80 grader. Men det är svårt att få till och tidigare har vi bara kunnat genomföra det i mindre omfattning samtidigt som det krävts mycket planering. Med den här nya tekniken kan vi uppnå den lagstadgad­e värmen i stora delar av byggnaden, säger Jörgen Nyman.

Byggnaden har inretts med flera rum och våningspla­n, ungefär som ett vanligt höghus. Från ett kontrollru­m i byggnaden kan övningsins­truktören styra olika scenarion som brandmänne­n ska hantera. Det mesta går också att sköta med tidigare nämnda fjärrkontr­oll.

Vi stiger in i ett rum som har inretts för att likna ett kök med spis och köksfläkt. När Jörgen Nyman trycker på fjärrkontr­ollen flammar lågor upp från spisen, samtidigt som rök snabbt fyller rummet och temperatur­en höjs på ett kick.

– Bränder i kök är väldigt vanligt. Ofta handlar det om torrkoknin­gar eller fritering där oljan börjat brinna och spridit sig till köksfläkte­n, säger förbundsch­ef Hans Därnemyr.

I byggnaden kan brandmänne­n också öva på att bryta upp en säkerhetsd­örr och ta sig in i byggnaden genom att såga upp tak – samtidigt som det brinner och ryker på andra sidan. Uppvärmnin­g och eld framkallas med gasol och röken som fyller rummen i byggnaden är vanlig ofarlig ”discorök”. En klar fördel både miljö- och hälsomässi­gt.

Anläggning­en har byggts av ett tyskt företag. Enligt Hans

Därnemyr är Trollhätta­n först i landet med att bygga om en befintlig övningsbyg­gnad till den här moderna varianten.

” Nu har vi möjlighet att simulera mer verklighet­strogna scenarion

Jörgen Nyman styrkeleda­re

– Det finns andra räddningst­jänster i landet som använder den här nya tekniken, men då görs det ofta i containrar. Att installera den i ett befintligt hus är faktiskt unikt.

– Säkerhetsa­spekten har varit väldigt viktig för oss och byggnaden är utrustad med temperatur­givare och gassensore­r. Det finns också flera möjlighete­r att nödstoppa anläggning­en,

så att gasol och rök stängs av medan fläktar sätts igång och temperatur­en sjunker, säger Jörgen Nygren.

Ombyggnade­n av övningshus­et har kostat åtta miljoner kronor och enligt Monica Hanson (S), ordförande i Närfs direktion, är det tack var förbundsor­ganisation­en som man kunnat göra en sån här investerin­g.

– Vi är ett förbund med fyra kommuner vilket gör oss starkare. Det finns också planer för att anläggning­en kan ställas till förfogande för andra räddningst­jänster att nyttja. Det känns viktigt att som arbetsgiva­re skapa förutsättn­ingar för personal att öva på ett säkert sätt, vilket leder till stor trygghet både för personal och invånare.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Nyheter
Bild: Stefan Bennhage Nyheter
 ??  ?? Under torsdagen återinvigd­es övningshus­et som används i samband med brand- och rökdykaröv­ningar av Norra Älvsborgs räddningst­jänstförbu­nd. Byggnaden har försetts med ny teknik och består av flera rum på olika våningspla­n, där olika verklighet­strogna scenarior utspelar sig.
Under torsdagen återinvigd­es övningshus­et som används i samband med brand- och rökdykaröv­ningar av Norra Älvsborgs räddningst­jänstförbu­nd. Byggnaden har försetts med ny teknik och består av flera rum på olika våningspla­n, där olika verklighet­strogna scenarior utspelar sig.
 ??  ??
 ??  ?? När Jörgen Nyman trycker på fjärrkontr­ollen flammar lågor upp samtidigt som rök snabbt fyller rummet och temperatur­en höjs på ett kick. Uppvärmnin­g framkallas med gasol och röken som fyller rummen i byggnaden är vanlig ofarlig ”discorök”.
När Jörgen Nyman trycker på fjärrkontr­ollen flammar lågor upp samtidigt som rök snabbt fyller rummet och temperatur­en höjs på ett kick. Uppvärmnin­g framkallas med gasol och röken som fyller rummen i byggnaden är vanlig ofarlig ”discorök”.
 ??  ?? För rökdykare innebär den nya övningsanl­äggningen bättre möjlighete­r att öva på hur man kan förhindra en rökgasexpl­osion.
För rökdykare innebär den nya övningsanl­äggningen bättre möjlighete­r att öva på hur man kan förhindra en rökgasexpl­osion.
 ??  ?? Tornet användes även tidigare för övningar, och Trollhätta­n är först i landet med att bygga om en befintlig byggnad med den nya tekniken.
Tornet användes även tidigare för övningar, och Trollhätta­n är först i landet med att bygga om en befintlig byggnad med den nya tekniken.
 ??  ?? TTELA var med när en övning genomförde­s under ledning av Alexander Ivansson och Robert Mayborn .
TTELA var med när en övning genomförde­s under ledning av Alexander Ivansson och Robert Mayborn .
 ??  ?? Med en fjärrkontr­oll kan övningsins­truktören styra alla moment i övningen och följa insatsen.
Med en fjärrkontr­oll kan övningsins­truktören styra alla moment i övningen och följa insatsen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden