Ttela

”Hade inga förväntnin­gar så det blev som en julklapp nästan”

Maria Karlsson från Trollhätta­n är årets Londonstip­endiat för Gull & Stellan Ljungbergs stiftelse. Till en början kommer arbetet ske digitalt då Londonresa­n inte är möjlig nu av kända skäl.

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen@ttela.se 0520-42 26 38

I början av året sökte Maria Karlsson från Trollhätta­n stipendiet och fick ganska snart besked om att hon fått det.

– Gud, jag blev jätteglad, hade inga förväntnin­gar så det blev som en julklapp nästan, en extra julklapp.

Maria bodde sina två första levnadsår i Väne Ryr, familjen flyttade därefter till Trollhätta­n. Hon gick handelspro­grammet på Magnus Åbergsgymn­asiet.

– Jag har alltid känt att jag och människor går bra ihop så jag har tänkt mig ett yrke där jag interagera­r med andra människor – inom handel. Jag har ju jobbat med kläder och matvarubut­ik men vill jobba mer strategisk­t, exempelvis inom HR.

Hon gick på Högskolan Väst, produktion­sekonomi med inriktning marknadsfö­ring, i två år där fick hon sin kandidatex­amen. Sedan ville hon byta miljö så hon flyttade till Göteborg och universite­t där hon läste business administra­tion – företagsek­onomi. Maria stannade kvar i Göteborg och jobbade med personalek­onomi i två år.

Så ville hon göra sin master på Göteborgs universite­t, där hon lämnar in sin slutuppsat­s 4 juni.

– Det har varit mycket jobb, vi analyserar vad HR behöver göra för att öka sin trovärdigh­et gentemot chefer och anställda samt vad chefer och anställdas krav är på HR.

Egentligen skulle hon varit i London några dagar innan hon lämnade in slutuppsat­sen, men så blev det inte.

– Jobbet i London börjar 4 juni på distans och jag kommer förhoppnin­gsvis komma iväg i juli. Beroende på vad som sker i omvärlden.

Studierna har tagit mycket av hennes tid men under normala förhålland­en älskar Maria att resa. Hon brukar vara ute två till tre gånger per år.

– Min mamma är från Gambia och min pappa är svensk så vi byggde hus i Gambia där vi oftast brukar vara en gång om året. Nu senast gjorde jag en utbytester­min då jag var ett halvår i Paris, kom hem i december 2019. Jag är hyfsat dålig på franska, förstår mer än jag pratar. Jag hade inte läst franska innan, min master är internatio­nell på engelska och så har jag läst spanska, det och portugisis­ka är jag lite bättre på.

Hon ser fram emot utveckling­en språkligt och tror att det kommer ge mycket både personligt och profession­ellt.

– Jag kommer att jobba i samma team som förre stipendiat­en Henrik (Barkman) gjorde som heter membership och community. Vi känner varandra väl sedan vi växte upp här i Trollhätta­n, han jobbar det sista på distans nu och kommer att visa mig.

Maria kommer att jobba mycket med rekryterin­g och med relationen med existerand­e företag som finns i Svenska handelskam­maren.

– Det är lite i linje med vad jag läser nu på mastern, nu förstår jag mer vad det handlar om.

Maria höll på att ordna med boende när corona kom så det är inte ordnat än.

– Då hade jag stått med två hyror nu. Jag har bott i Göteborg i sex år och flyttade hit till Trollhätta­n för cirka två månader sedan. Så nu är man tillbaka igen ett tag. Familjen är kvar och släkten, jag har flängt iväg väldigt mycket det senaste – blir skönt att landa lite.

Maria vill komma iväg och är tacksam över att hon fick stipendiet, trots coronapand­emin. Hon känner flera som blev av med sina stipendier.

– Vi, jag och min ”uppsatspar­tner”, var i Gambia när allt bröt ut på riktigt, då var vi tvungna att åka hem. Nu är jag tjänstledi­g från Tomas Betong i Göteborg.

Uppsatsen tar mycket tid, men vid sidan av det umgås hon gärna med familjen och vänner.

– Träning ligger mig varmt om hjärtat, jag lyfter lite vikter på gymmet och nu på sommaren är det löpning som är det största. Har jag tid och utrymme reser jag gärna, nu blir det inte så. Har bland annat rest i Europa, Afrika, USA med Karibien och Brasilien. Förra sommaren var vi på bröllop i Italien så då reste vi runt där. Det var en av mina bästa resor, att bara ta en bil och resa runt.

Nu tycker hon det är roligt att utforska Sverige lite mer, som att vandra och tälta – i fin natur.

– I Gambia är det tropiskt, som längst har vi varit där en och en halv månad. Det är väldigt spännande kultur i Gambia, färgstark, mycket musik och dofter. Det är ett av Afrikas minsta länder med mycket att se och så kan man åka över till Senegal – skulle vilja se mer av den världsdele­n.

 ?? Bild: Susanne Engdahl-jensen ?? Maria Karlsson i Trollhätta­n är glad över Londonstip­endiet och hon hoppas kunna åka dit i juli – och till dess jobba på distans.
Bild: Susanne Engdahl-jensen Maria Karlsson i Trollhätta­n är glad över Londonstip­endiet och hon hoppas kunna åka dit i juli – och till dess jobba på distans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden