Ttela

Antal döda i covid-19 per dag minskar – under 50

-

CORONAVIRU­SET

Sverige ser en fortsatt nedgång i antalet nya fall på iva på grund av covid-19. Dödsfallen är nu nere på under 50 dödsfall per dag. Men antalet inlagda på andra avdelninga­r än iva minskar inte.

Situatione­n i Sverige är i princip oförändrad, enligt statsepide­miolog Anders Tegnell. I går steg antalet döda i covid-19 med 84 till 4 350 personer.

Antalet dödsfall per dag minskar dock, enligt Anders Tegnell, och ligger nu på under 50.

Det är också en tydlig fortsatt nedgång av antalet nya fall inom intensivvå­rden (iva). I dag vårdas 329 patienter på iva för covid-19.

Eventuellt syns en tendens till något ökande smittsprid­ning. Men det tros mer vara en effekt av ökad provtagnin­g.

Socialstyr­elsen framhåller samtidigt att det inte märks någon nedgång i antalet som läggs in på sjukhus på andra avdelninga­r än iva.

– Det är snarare en platåfas där, säger Taha Alexanders­son, ställföret­rädande krisbereds­kapschef vid Socialstyr­elsen.

Inom vissa regioner går trycket upp medan det går nedåt i andra.

– Mer det är inte över än. Vi måste fortsätta hålla i, säger Alexanders­son.

Folkhälsom­yndigheten ser även en minskad smittsprid­ning inom äldrevårde­n. Men man betonar att det är fortsatt viktigt att provta väldigt generöst inom äldrevårde­n.

– Vi vill påminna om att man kan ha väldigt ospecifika symptom. Det kan vara mycket mer diffust än så, vi vill belysa att personalen har koll på det och är uppmärksam på det, säger enhetschef Malin Grape.

Därför bör man provta på minsta symptom, säger hon. Det är också angeläget att smittspåra kring nyupptäckt­a fall – både hos personal och omsorgstag­are.

– Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks. Provta även dem som inte har symptom, och även personalen, säger Malin Grape. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Malin Grape, enhetschef, Folkhälsom­yndigheten och Anders Tegnell, statsepide­miolog.
Foto: Anders Wiklund/tt Malin Grape, enhetschef, Folkhälsom­yndigheten och Anders Tegnell, statsepide­miolog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden