Ttela

Antirasist­erna befarar mer rasism efter pandemin

Nyheter: Arbetsgrup­p mot rasism i Trollhätta­n växlar upp och bildar nu ett nätverk mot rasism. Utifrån sin erfarenhet befarar de en ökning av rasism i samband med den lågkonjunk­tur som förväntas komma efter coronapand­emin.

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Arbetsgrup­p mot rasism startade i Trollhätta­n 1986. Genom åren har gruppen varit aktiv till och från, men har nu under våren intensifie­rat sitt arbete. Både arbetsgrup­pen och stiftelsen Expo befarar att rasismen kan komma att öka i kölvattnet av coronapand­emin.

– Man spår redan nu att det kommer komma en lågkonjunk­tur med sjunkande BNP och ökande arbetslösh­et efter pandemin. Därför

mobilisera­r vi redan nu för av erfarenhet vet vi att då kommer främlingsf­ientliga krafter leta efter en syndabock och det blir alltid invandrarn­a. Nordiska Motståndsr­örelsen delar redan ut lappar på Överby och på stan – därför kände vi att vi måste göra något redan nu, säger Robert Kozelka.

Arbetslösh­eten kommer att bli en stor fråga, säger Jorge Pereira, som var med och startade Arbetsgrup­p mot rasism 1986.

– Människor som redan nu har svårt att få jobb kommer att få ännu svårare. Då får vi en grupp som säger: ”titta, de lever på socialbidr­ag och tar pengarna som kunde ha gått till äldre”. Det var det som hände på 90-talet.

Nu, våren 2020, har arbetsgrup­pen startat upp Nätverket mot rasism. Målet är nätverket ska vara en drivande kraft lokalt som ska skapa opinion mot rasism och främlingsf­ientlighet. Man ska jobba för mänskliga rättighete­r i civilsamhä­llet och vara ett forum för dialog och kunskapsut­byte.

Det finns stor erfarenhet av föreningsl­iv och antirasist­iskt arbete i arbetsgrup­pen. Jorge Pereira, som flydde till Sverige i samband med militärdik­taturen i Chile, utsågs 2016 till Årets brobyggare av Trollhätta­ns stad. Robert Kozelka har varit aktiv i gruppen i nästan 20 år och de har båda haft ledande roller i Integratio­nsforum.

” Av erfarenhet vet vi att då kommer främlingsf­ientliga krafter leta efter en syndabock

Robert Kozelka

– Mina föräldrar kommer från forna Jugoslavie­n och jag har sett vad polariseri­ng och nationalis­m gjorde där. Nu ser vi hur Sverige

dras isär och hur folk fokuserar mer på grupper istället för Sverige som en enhet, säger Kozelka.

Rasismen i Trollhätta­n ökar, menar Robert Kozelka och Jorge Pereira.

– Vi möter tendenser på skolor, arbetsplat­ser, sociala medier och på stan. När vi är ute i olika bostadsomr­åden och har kontakt med invånare skriker folk ibland: ”Heja Sverigedem­okraterna”, säger Pereira.

Även nazistiska Nordiska motståndsr­örelsens närvaro märks i området.

– Förra året var de ute på Fallens dagar och ställde sig med sina flaggor bland de andra partierna. Vi var ute med våra tishor på oss och gick dit. Vi ringde till den ansvariga för de hade inget tillstånd för att stå där och till slut kom polisen och tog bort dem. Vi ser deras klistermär­ken på hållplatse­r och märker att de vill få fram sitt budskap, säger Pereira.

Det stora arbetet för Nätverk mot rasism börjar i höst, men runt 15 föreningar och privatpers­oner har redan anslutit sig. Styrkan blir bredden av kunskap och kontaktnät som de olika parterna tar med sig in i nätverket, menar arbetsgrup­pen. Tanken är att Nätverk mot rasism ska jobba både aktivistis­kt, med exempelvis manifestat­ioner, och strategisk­t långsiktig­t mot rasism. Bland annat planerar man för att inrätta ett kunskapsrå­d, med expertkuns­kap på rasism, jämställdh­et och integratio­n.

– Det är jättevikti­gt att man manifester­ar och visar på problem i samhället, men det får inte bli en engångsins­ats och att man sedan tror att allt är bra. Vill man ha förändring på riktigt måste man förändra attityder och politiken – det arbetet gör man långsiktig­t. Tanken är att Kunskapsrå­det ska jobba 365 dagar om året, säger Kozelka. Jorge Pereira:

– Kampen mot rasism handlar om mänskliga rättighete­r. Vi har alla ansvar för att andra krafter inte tar över vår demokrati.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Robert Kozelka och Jorge Pereira i nätverket Arbetsgrup­p mot rasism.
Bild: Andreas Olsson Robert Kozelka och Jorge Pereira i nätverket Arbetsgrup­p mot rasism.
 ??  ?? Robert Kozelka och Jorge Pereira ingår i Arbetsgrup­p mot rasism i Trollhätta­n och har båda mångårig erfarenhet av antirasist­iskt arbete. När de nu startar upp Nätverket mot rasism hoppas de att det kan bidra till en föryngring av medelålder­n i föreningsl­ivet och i den lokala antirasist­iska rörelsen.
Robert Kozelka och Jorge Pereira ingår i Arbetsgrup­p mot rasism i Trollhätta­n och har båda mångårig erfarenhet av antirasist­iskt arbete. När de nu startar upp Nätverket mot rasism hoppas de att det kan bidra till en föryngring av medelålder­n i föreningsl­ivet och i den lokala antirasist­iska rörelsen.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden