Ttela

Här kan anställda testa sig själva för corona

- Rickard Sköld rickard.skold@ttela.se 0521-57 59 00

Sedan en månad kan kommunanst­ällda testa sig för covid-19 vid en bod intill Högskolan Väst. Målgruppen är de med mildare symptom.

Sedan den 15 juni kan kommunanst­ällda med mildare symptom själva testa sig för corona utanför Högskolan Väst. – Tanken är att de kan återgå i tjänst om svaret är negativt, säger Moa Grandin, samordnare kring pandemifrå­gor.

Ulla-britt Åhman kliver ur bilen med testet i en liten påse. På måndag hoppas hon kunna återgå till jobbet inom socialpsyk­iatrin efter semestern, men först får provresult­aten visa att snuvan inte är covid-19.

– Jag längtar tillbaka, men jag har symptom och vill ju inte dra in något på boendet, säger hon.

De som ska ta provet kommer själva och hämtar ut ett kit hos Charbel Gergi i den lilla boden bakom Högskolan

Väst. Provtagnin­gen gör man själv i bilen, sedan lämnas det in i boden igen.

Den har stått där sedan den 15 juni, men egentester­na startade redan den 22 april. Totalt hade 651 tester lämnats in fram till den 5 juli i Trollhätta­n.

– Innan boden kom på plats hade vi hemkörning av testerna. Det gör vi fortfarand­e för de som inte kan ta sig hit, säger Moa Grandin, som arbetar med samordning kring pandemifrå­gor för Trollhätta­n Stad.

Ulla-britt Åhman gjorde ett test redan i slutet av maj, då hon också uppvisade symptom. Vid det tillfället togs enbart prov från näsan, men nu är det även prover hals och saliv som lämnas in.

– Det var inte trevligt att utföra, halsen var värst. Men jag känner en större trygghet nu när man testar flera saker, säger Ulla-britt.

Testerna skickas till Stockholm varje eftermidda­g och resultaten på provsvaren ska komma via mejl inom tre dygn. Provtagnin­garna i den lilla testboden är till för kommunanst­ällda, främst för de som jobbar inom samhällsvi­ktiga verksamhet­er. Men Moa Grandin påpekar att de försöker vara generösa i testtagnin­gen och att de har kapacitet för betydligt fler.

– Målgruppen för egentesten är de som har symptom men som skulle ha arbetat i vanliga fall. Tanken är att de kan återgå i tjänst om svaret är negativt, säger Moa Grandin.

Hon påpekar samtidigt att det handlar om en kortsiktig lägeskoll för den som har symptom.

– De här testerna är en ögonblicks­bild, du kan testa negativt i dag och bli smittad i morgon.

” Jag längtar tillbaka till jobbet, men vill inte dra in något på boendet

Ulla-britt Åhman Socialpsyk­iatrin

 ??  ??
 ?? Bild: Rickard Sköld ?? Boden har stått vid Högskolan Väst sedan den 15 juni, men provtagnin­gen startade redan den 22 april. ”Vi ska vara generösa med vilka som får göra testerna, och vi har en stor kapacitet”, säger Moa Grandin, till vänster i bild.
Bild: Rickard Sköld Boden har stått vid Högskolan Väst sedan den 15 juni, men provtagnin­gen startade redan den 22 april. ”Vi ska vara generösa med vilka som får göra testerna, och vi har en stor kapacitet”, säger Moa Grandin, till vänster i bild.
 ??  ?? Ulla-britt Åhman bor i Grästorp men jobbar i Trollhätta­n. Efter att ha haft mildare symptom fick hon testa sig för att se om hon kan återgå till jobbet efter semestern.
Ulla-britt Åhman bor i Grästorp men jobbar i Trollhätta­n. Efter att ha haft mildare symptom fick hon testa sig för att se om hon kan återgå till jobbet efter semestern.
 ??  ?? I testboden hämtar man själv ut ett kit, testar sig i bilen och lämnar sedan in det igen. Proverna skickas sedan till Stockholm för analys.
I testboden hämtar man själv ut ett kit, testar sig i bilen och lämnar sedan in det igen. Proverna skickas sedan till Stockholm för analys.
 ??  ?? Serviceass­istenten Charbel Gergi både lämnar ut och tar emot provkiten.
Serviceass­istenten Charbel Gergi både lämnar ut och tar emot provkiten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden