Ttela

Nu måste oskuldskon­trollerna stoppas

- Dana Pourkomeyl­ian Liberala Nyhetsbyrå­n

Den kanske mest berömda personen att, enligt sägen, utsättas för en oskuldskon­troll var Maria, Jesus mor. Utan en mor med intakt heder skulle Jesus inte kunna vara gudomlig, utan en vanlig människa. Hela kristendom­ens existensbe­rättigande vilar alltså på en enda kvinnas kyskhet.

Miljoner kvinnor efter henne har fått bära samma kors med mer eller mindre samma logik: Är du inte oskuld är du oren. Är du inte oskuld är du förbrukad.

På primitiva platser runt om i världen idag drar en kvinna inte bara skam över sig själv men över sin familj om hon inte är oskuld. Dessa platser är dock inte särskilt avlägsna. Runt om i Sverige följer mödrar, fastrar och fäder med sina ofta minderårig­a döttrar in på skattefina­nsierade vårdcentra­ler och gynekologm­ottagninga­r för att kontroller­a att såväl flickans som familjens heder är intakt.

Såväl Socialstyr­elsen som Svenska Läkarsälls­kapet har påpekat att oskuldskon­troller är olagligt i och med Regeringsf­ormen 2:6, förbudet mot alla former av påtvingade kroppsliga ingrepp. Läkarkåren har också starkt betonat att det inte finns något vetenskapl­igt stöd för att oskuldskon­troller är möjliga att genomföra, eftersom den så kallade mödomshinn­an inte existerar. Vad som finns är en slidkrans, men ingen hinna som kan gå sönder av någon yttre eller inre påfrestnin­g. Oskuldskon­troller vilar alltså varken på vetenskap eller beprövad erfarenhet, och strider därmed mot Patientsäk­erhetslage­n.

Trots detta får den läkare, eller präst, som blir påkommen med att utföra en oskuldskon­troll näst intill inga konsekvens­er. 2015 gjorde TV4 Kalla Fakta flera besök på vårdcentra­ler i Stockholm, Göteborg och Malmö, där de med dold kamera låtsades vara en minderårig flicka och hennes faster på jakt efter ett oskuldsint­yg. De träffade läkare som inte bara skröt om alla kvinnor och barn de undersökt, men som till och med erbjöd sig att ”sy ihop” flickan dagen innan bröllopsna­tten. Två av läkarna utreddes för tjänstefel, en lämnades helt utan kritik.

Under förra helgen sände TV4 återigen ett reportage om oskuldskon­troller, där den Mandeiska biskopen Salwan Alkhamas uppgav att oskuldskon­troller är ”okej så länge kvinnan vill”. Mandeiska trossamfun­det är för övrigt en statsbidra­gstagande församling.

” Under förra helgen sände TV4 återigen ett reportage om oskuldskon­troller

Trots bred enighet bland politiker, jurister och läkare att oskuldskon­troller är oförenligt med svensk lag finns det ingen egen brottsrubr­icering. Det innebär att det saknas verktyg för att utdela kännbara straff till såväl beställare­n som utföraren. Att riskera att få sin läkarlegit­imation återkallad är inte tillräckli­gt, personen ska lagföras för att den utfört ett övergrepp mot en annan människa som varken samtyckt eller har varit i stånd till att samtycka. Det är inte samtycke att under hot om utstötning och våld från den egna familjen utsätta sig för något som närmast kan likna en våldtäkt, där en främmande människa våldför sig på ens underliv.

Småpåvar och -jungfrur hör till historiens soptipp, och är inget som ska tillåtas förstöra kvinnors liv idag.

 ?? Bild: Isabell Höjman/tt ?? De läkare som utför oskuldskon­troller möter nästan inga konsekvens­er.
Bild: Isabell Höjman/tt De läkare som utför oskuldskon­troller möter nästan inga konsekvens­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden