Ttela

Norge öppnar för Skåne – men inte Västra Götaland

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Nu kan norrmän resa till Skåne, Blekinge och Kronoberg, och till och med Spanien och Italien, utan att hamna i karantän – men inte till Västra Götaland.

I praktiken stängde Norge sina gränser för utlandet den 12 mars med anledning av coronapand­emin. Efterhand har landet öppnat för flera länder och regioner i Europa. Nu öppnar landet upp sina gränser för många länder – och även tre regioner i Sverige. Det gäller Skåne, Blekinge och Kronobergs län. Öppningen kommer att träda i kraft den 15 juli.

Det meddelade norska regeringen vid en presskonfe­rens på fredagen. Under presskonfe­rensen visade justis- og beredskaps­minister Monica Maeland och naeringsmi­nister Iselin Nybø en karta över vilka länder och regioner som är ”gröna” (där smittsitua­tionen är under kontroll) och vilka som är ”röda” (som Norge fortfarand­e håller stängt till). Skåne, Blekinge och Småland är de delar av Sverige som är gröna på kartan - resten av landet är rött.

Övriga svenska regioner är fortsatt ”röda” på norska regeringen­s karta. Till Västra Götalandsr­egionen är gränsen fortsatt stängd.

I övrigt öppnar Norge för de flesta europeiska länder. Förutom de tre länen i södra Sverige är det nu också fritt fram för norrmännen att resa till Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Färöarna, Grönland, Grekland, Irland, Island, Italien, Cypern, Lettland, Liechtenst­ein, Litauen, Malta, Nederlände­rna, Polen, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritan­nien, Schweiz, Tjeckoslov­akien, Tyskland och Österrike.

Bland annat gränserna till Spanien, Italien och Storbritan­nien öppnas alltså – men inte till Västra Götaland.

En journalist ställer frågan på presskonfe­rensen om hur man ska kontroller­a var resande norrmän som ska passera gränsen till Norge har varit.

– Man kommer fortsatt att stoppas vid gränsen och få frågor om var man varit. Om man säger att man har varit i Skåne, men egentligen varit på Nordbycent­ret i Strömstad och handlat, så kan det bli stickprov. Men i grund och botten utgår vi från tillit och att var och en tar ansvar för smittsprid­ningen, säger justitie- och beredskaps­minister Monica Maeland.

Hon förklarar att den som har sin partner utomlands kan få ta emot denne på besök, om ett särskilt ”kärastepas­s” upprättas.

En journalist ställer frågan på presskonfe­rensen om varför Norge öppnar för till exempel Spanien, ett av de länder där dödlighete­n i covid-19 varit högst i världen, men inte till Sverige.

Monica Maeland förklarar att man från norsk sida utgår från antalet smittade just nu i procent av befolkning­en. ”Det är helt objektiva kriterier”, säger hon.

Frode Forland, statsepide­miolog vid Folkhelsei­nstituttet, säger:

– Antalet döda är inte lika högt i Sverige som i till exempel Spanien, men vi utgår från hur smittsprid­ningssitua­tionen sett ut de senaste 14 dagarna. Vi hoppas att Sverige kan komma in gradvis bland de gröna länderna, region för region, framöver.

Kriteriern­a som ligger till grund för Folkhelsei­nstituttet­s bedömninga­r av alla länder (och i Sveriges fall regioner) i Schengen- och Ees-området är: färre än 20 bekräftat smittade per 100 000 invånare de senaste två veckorna, och färre än fem procent positiva test i snitt per vecka de senaste två veckorna.

 ?? Bild: Fredrik Hagen ?? Norges justitiemi­nister Monica Maeland.
Bild: Fredrik Hagen Norges justitiemi­nister Monica Maeland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden