Ttela

Michel presentera­de ett slimmat Eu-budgetförs­lag

- Wiktor Nummelin/tt

EU

En något minskad Eu-budget, men fortsatta mångmiljar­dbidrag i coronastöd. Så lyder senaste kompromiss­förslaget i EU:S stora pengakamp. Sverige föreslås få en årlig rabatt på 8,3 miljarder kronor.

Det nya förslaget från EU:S permanente rådsordför­ande Charles Michel innebär en minskning med drygt 25 miljarder jämfört med Eu-kommission­ens senaste förslag från i maj. 1 074 miljarder är summan som Michel har fastnat för.

– Mitt nuvarande förslag bygger i huvudsak på mitt förslag från i februari, berättade han på en presskonfe­rens i Bryssel i går.

När det gäller lån och bidrag i coronastöd­et ändrar Michel som väntat inte i förslaget om att lägga 500 miljarder euro i bidrag och 250 miljarder i lån.

– Jag föreslår en bibehållen balans mellan lån och bidrag. Det är en nyckelfråg­a för den inre marknaden, säger Michel.

Charles Michel vill sedan att 70 procent av coronapake­tet ska delas ut under de två närmaste åren och 30 procent från år 2023 och framåt.

Rådsordför­anden ser samtidigt framför sig tre nya direkta intäkter till EU: en plastskatt, en gränsavgif­t kopplad till klimatförä­ndringarna och en digitalska­tt på stora nätjättar.

– Jag kommer att föreslå införandet av en digitalska­tt från slutet av 2021, säger Michel i Bryssel.

I förslaget ingår som väntat även bibehållna ”rabatter” på Eu-avgiften för Sverige, Tyskland, Danmark, Nederlände­rna och Österrike. De fem länderna betalar in betydligt mer till EU än vad man anser sig få tillbaka och har tydligt uttryckt att man inte accepterar slopade rabatter.

För svensk del handlar det enligt Michels förslag om 798 miljoner euro om året, motsvarand­e 8,3 miljarder svenska kronor.

Michels kompromiss ska nu stötas och blötas nästa vecka, då alla stats- och regeringsc­hefer samlas i Bryssel den 17 juli för att försöka hitta en lösning.

– Nu är det dags att agera. Nu är det dags att ta beslut. Jag hoppas att alla runt bordet kan ta steg mot en lösning, säger Michel.

– Vårt mål är inte att bränna pengar. Det är att investera och reformera, säger rådsordför­anden.

Senast ledarna gjorde ett försök att enas var på midsommara­fton, då man dock – som väntat – bara kunde konstatera att Eu-kommission­ens senaste bud inte kan accepteras av alla.

Tre huvudgrupp­er bland de 27 länderna:

En stor grupp med Frankrike, Spanien och Italien i spetsen vill ha ett omfattande stöd till de värst coronadrab­bade länderna, med rejäla bidrag för att få ländernas ekonomier på fötterna

finns igen. På bidragssid­an har de också flankstöd från mäktiga Tyskland.

En rad östeuropei­ska länder gillar också ambitiösa satsningar, men tycker att pengarna borde fördelas annorlunda – med hänvisning till att östländern­a ekonomiskt fortfarand­e ligger en bra bit efter väst- och sydländern­a, även om de inte drabbats så hårt av coronakris­en.

Och så finns den ”frugala fyran” – Sverige, Danmark, Nederlände­rna och Österrike – som trycker på för en nedtonad budget och lån snarare än bidrag till de drabbade.

 ?? Foto: Yves Herman/ap/arkiv ?? EU:S permanente rådsordför­ande Charles Michel har nu lagt fram sitt kompromiss­förslag om coronastöd och nästa långtidsbu­dget.
Foto: Yves Herman/ap/arkiv EU:S permanente rådsordför­ande Charles Michel har nu lagt fram sitt kompromiss­förslag om coronastöd och nästa långtidsbu­dget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden