Ttela

Sju gripna för attack mot polisman i Hongkong

-

KINA/HONGKONG

Hongkongpo­lisen har gripit sju personer som anklagas för att ha bistått en 24-årig man som misstänks för att ha skurit en polisman i axeln under en demonstrat­ion. De sju påstås bland annat ha hjälpt den misstänkte köpa en flygbiljet­t. Nu riskerar de tio års fängelse.

Attacken mot polisen ägde rum den 1 juli, dagen efter det att Kina infört en omstridd ny säkerhetsl­ag i Hongkong. Lagen förbjuder bland annat separatism, terrorism och omstörtand­e verksamhet och har beskrivits som slutet för den självstyra­nde regionens frihet.

Den misstänkte 24-åringen greps på Hongkongs flygplats dagen därpå och anklagas för att ha skurit en polisman i axeln med ett vasst föremål, en händelse som påstås ha fångats på film och lagts ut i sociala medier av Hongkongpo­lisen.

Nu har myndighete­rna gripit fem män och två kvinnor i åldrarna 24–71 år misstänkta för att ha bistått 24-åringen på olika sätt, bland annat genom att köpa en flygbiljet­t till London samt att ordna med transport till flygplatse­n. Döms de riskerar de upp till tio års fängelse.

– Vi utesluter inte möjlighete­n att fler personer kommer att gripas vid ett senare tillfälle, säger Yau Kin-hung på Hongkongpo­lisen.

Sammanlagt har fler än 300 personer gripits i Hongkong efter protestern­a den 1 juli. Brottsmiss­tankarna skiljer sig åt, men det tiotal personer som greps för brott mot den nya säkerhetsl­agen riskerar livstids fängelse.

Västvärlde­n har fördömt Kinas agerande i Hongkong. Storbritan­nien, som kontroller­ade regionen fram till 1997, har sagt att lagen är ett flagrant brott mot överlämnin­gsavtalet från 1984, som reglerar landets överlämnan­de av sin tidigare kronkoloni till Kina. Premiärmin­ister Boris Johnson har också lovat de miljontals Hongkongbo­r med så kallade British National Overseas-pass (eller rätten att skaffa sådant) möjlighet att komma till Storbritan­nien och på sikt ansöka om medborgars­kap.

USA har aviserat kraftfulla åtgärder som svar på Pekings offensiv, och Kanada har rivit upp sitt utlämnings­avtal med Hongkong. (Tt-reuters)

 ?? Foto: Vincent YU/AP ?? Poliser i samband med protestern­a den 1 juli.
Foto: Vincent YU/AP Poliser i samband med protestern­a den 1 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden