Ttela

Svag svenska kan ha påverkat covidvårde­n

- Erik Nilsson/tt

CORONAVIRU­SET

Bristande språkkunsk­aper hos personal i äldreomsor­gen kan ha bidragit till problem under coronapand­emin. Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) har i flera år varnat om dålig svenska som en riskfaktor.

Ivo har granskat äldreomsor­gen under pandemin. I tillsynen finns exempel på verksamhet­schefer som larmat om kommunikat­ionssvårig­heter.

– Det fanns särskilda utmaningar med att få ut informatio­n till medarbetar­e eftersom det var svårt att förstå på grund av språkförbi­stringar, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo.

I flera år har myndighete­n pekat på problem med att personal inom äldreomsor­gen inte kan tillräckli­gt bra svenska. Trots det har Ivo inte undersökt i vilken utsträckni­ng brist på svenskkuns­kaper har inneburit konsekvens­er under coronapand­emin.

– Vi har, i det här läget, inte ställt specifika frågor om detta, säger Anna Karin Nyqvist.

Ivo vill därför inte uttala sig om vilken roll språksvåri­gheterna har haft för smittsprid­ning inom äldreomsor­gen.

– Det är möjligt att vi ser sådana saker när vi går vidare och gör en fördjupand­e granskning eller när vi gjort en ordentlig sammanstäl­lning av svaren från medicinskt ansvariga sjuksköter­skor. Vi har sett sådana problem i andra typer av tillsyner tidigare, säger Anna Karin Nyqvist.

Kommunal som represente­rar medarbetar­e inom äldreomsor­g har tidigare lyft upp bristande språkkompe­tens som ett problem. Fackförbun­det anser att språket är viktigt, exempelvis när det handlar om att förklara hur skyddsutru­stning används.

– En sämre arbetsorga­nisation innebär större risk för smittsprid­ning, och att inte förstå varandra genom språket riskerar onekligen att försämra en arbetsorga­nisation, säger Torbjörn Dalin, chefsekono­m på Kommunal.

För att komma runt dilemmat har verksamhet­er använt sig av instruktio­nsfilmer, berättar Anna Karin Nyqvist.

– Som praktiskt visar hur man ska göra i stället för att man ska läsa eller på annat sätt ta till sig informatio­nen hur man ska hantera risken för smitta och förhindra smittsprid­ning, säger hon.

Flera generella initiativ finns sedan innan för att stärka språkkompe­tens i äldreomsor­gen. Och fler behövs, menar Caroline Olsson, sektionsch­ef på avdelninge­n för arbetsgiva­rpolitik på arbetsgiva­rorganisat­ionen Sveriges Kommuner och Regioner.

Hon lyfter fram insatser med så kallade särskilda språkombud som får uppdraget att stötta kollegor som har bristande kunskaper i svenska. Något hon vill se i större utsträckni­ng.

Sektionsch­efen vill inte dra slutsatser om språkkompe­tensens betydelse under pandemin. Frågan behöver utvärderas ytterligar­e, även om hon tycker att Ivos observatio­ner är intressant­a.

– Det pekar på att det finns behov av att göra fler insatser och det är precis det som jag tror vi måste fortsätta med, säger hon.

Frågan om språkkompe­tens är viktig för Lina Nordquist som är sjukvårdsp­olitisk talesperso­n och dessutom riksdagsle­damot för Liberalern­a.

– Det vore konstigt om det inte längre är ett problem under pandemin. Det har ju varit ett problem under många år tidigare, säger hon.

– Mycket handlar ju om att förstå hygienruti­nerna och då är språket jättevikti­gt.

Hon vill se tuffare krav på språkkunsk­aper. I dag har Socialstyr­elsen en rekommenda­tion om att äldreomsor­gens medarbetar­e ska ha ”förmåga att förstå, tala, läsa och skriva svenska”.

– Socialstyr­elsen behöver skärpa sina krav när det gäller språk. Att ändra från rekommenda­tioner till krav, säger hon.

Utbildning­sminister Anna Ekström (S) väljer att svara för regeringen­s del. Hon lyfter fram utbyggnade­n av komvux och SFI som en ett sätt att stärka svenskkuns­kaperna inom äldreomsor­gen. Däremot vill hon inte än utvärdera vilken roll språkförbi­stringar spelat under pandemin.

”Det är för tidigt att redan nu dra långtgåend­e slutsatser, däremot har coronapand­emin med tydlighet visat på behovet av satsningar på äldreomsor­gen. Sen är det självklart viktigt att de som tar hand om våra äldre pratar bra svenska”, skriver hon i en skriftlig kommentar till TT.

Utbildning­sminister Anna Ekström.

 ?? Foto: Jessica GOW/TT ??
Foto: Jessica GOW/TT
 ??  ?? Inspektion­en för vård och omsorg har i flera år larmat om dålig svenska som en riskfaktor i äldreomsor­gen. Foto: Fredrik Sandberg/ Tt/arkiv
Inspektion­en för vård och omsorg har i flera år larmat om dålig svenska som en riskfaktor i äldreomsor­gen. Foto: Fredrik Sandberg/ Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden