Ttela

Artonåring­ar ska kunna dömas till livstidstr­aff

-

POLITIK

Unga som fyllt 18 år ska få hårdare straff för grova brott, enligt ett regeringsf­örslag. Det bedöms kräva 300 nya fängelsepl­atser och kosta 450 miljoner kronor. Straffraba­tten snävas in och 18åringar ska kunna dömas till livstid.

För närvarande, enligt en princip som gällt i flera hundra år, så har unga kriminella dömts till kortare eller lindrigare straff än personer över 21 år. För grova brott försvinner den rabatten 2022, om regeringen får stöd för sitt förslag. Det gäller brott som ger lägst ett års fängelse.

– Här har vi rån av normalgrad­en och grov misshandel, bland annat. Vi lägger ribban där, för det är brott som typiskt sett kan knytas till gängkrimin­alitet, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

Inga undantag görs för en ung, tidigare ostraffad person.

När regeringen förra året aviserade förslag om att minska straffraba­tten skulle förstagång­sdömda fortsatt få straffraba­tt. Det är nu borta i det utkast till lagrådsrem­iss som nu skickas ut till myndighete­r, domstolar, organisati­oner och andra för synpunkter.

Inlednings­vis bad regeringen även om förslag för att helt ta bort straffredu­ktionen. Det skulle ha kostat 1,2 miljarder och varit betydligt mer omfattande.

– Det här får stora effekter ändå. En 18årig rånare får straffet fördubblat om han döms, och även en 18åring som begått en våldtäkt, säger justitiemi­nistern.

– Och det innebär också att det blir möjligt att döma 18–20åringar till livstids fängelse.

Förslaget innehåller inga ändringar för 15–17åringar.

– Skulle de omfattas också gör man mer skada än nytta, då riskerar man att skola in väldigt unga i kriminalit­et. Det vill vi inte, säger Morgan Johansson.

Den som är 18 är däremot myndig och måste svara för sina handlingar, enligt honom.

Det finns majoritet i riksdagen för att göra de förändring­ar regeringen föreslår. Moderatern­a, Sverigedem­okraterna och Kristdemok­raterna har drivit på för än hårdare linje än den som regeringen föreslår. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt/arkiv ?? Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson.
Foto: Anders Wiklund/tt/arkiv Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden