Ttela

Experter: Polska valet är det viktigaste sedan 1989

- Pontus Ahlkvist/tt

POLEN

Ett närmande till EU eller fortsatta steg i auktoritär riktning? Helgens drabbning mellan den liberale Warszawabo­rgmästaren Rafal Trzaskowsk­i och nationalko­nservative presidente­n Andrzej Duda tros bli en strid på kniven. Söndagens presidentv­al i Polen beskrivs av flera experter som det mest avgörande sedan parlaments­valet 1989.

Första omgången i det polska presidentv­alet hölls den 28 juni, efter att ha skjutits upp på grund av coronapand­emin. Den sittande presidente­n Andrzej Duda, med nära band till regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS), gick segrande ur striden men lyckades inte samla den majoritet som skulle ha krävts för att slippa en andra valomgång.

I morgon möter han utmanaren Rafal Trzaskowsk­i från mittenpart­iet Medborgarp­lattformen (PO). Trzaskowsk­i är borgmästar­e i huvudstade­n Warszawa och ligger sida vid sida med Duda i flera opinionsmä­tningar.

Valet anses bli det viktigaste sedan det banbrytand­e parlaments­valet 1989.

– Valet kommer förmodlige­n att avgöra Polens utveckling för lång tid framöver. Skulle Duda vinna kommer vi att se en skärpt centralise­ring av ekonomin, nya attacker på oberoende medier och en fortsatt utveckling mot en auktoritär stat. Skulle Trzaskowsk­i vinna så kommer Lag och rättvisas möjlighete­r att styra vidare så som man gjort inte bara försvagas, utan kanske elimineras, säger Polenexper­ten Peter Johnsson, som har bevakat polsk politik i årtionden.

Söndagens val är således ett vägval. Det står mellan fortsatt socialkons­ervativ politik och fjärmande från EU och ett europeiskt närmande och återupprät­tande av rättsstate­ns institutio­ner, som kritiker anser har nedmontera­ts av Pisregerin­gen.

Konfliktli­njerna mellan stad och landsbygd, unga och äldre känns igen från många andra länder men är extra tydliga i Polen, som under PIS tid vid makten blivit ett allt mer splittrat land. Pisanhänga­rna är glada över pensionssa­tsningar och höjda barnbidrag, medan motståndar­lägret med förskräcke­lse sett hur Andrzej Duda gått till attack mot hbtqrörels­en, som han anser är värre än kommunisme­n.

Andrzej Duda står nära PIS och har under sin första mandatperi­od haft för vana att godkänna lagar utan någon större inblandnin­g, vilket gör att en seger för Trzaskowsk­i skulle ställa till det rejält för regeringen, enligt Agnieszka Lada, doktor i statsveten­skap och vice direktör för Tyska Poleninsti­tutet.

– Presidente­n har vetorätt och måste skriva under alla lagar som parlamente­t godkänner, men kan också skicka tillbaka lagar till sejmen. Då måste tre femtedelar av ledamötern­a rösta för lagen för att den ska gå igenom, och den majoritete­n har inte regeringen, säger Agnieszka Lada.

Utgången kan bli oviss in i det sista. Enligt de flesta mätningar skiljer bara någon enstaka procentenh­et mellan de två kandidater­na, och Agnieszka Lada tror att marginalen kan bli så liten som några tusental röster.

” Jag mår bra, jag känner mig stark, jag kommer att fortsätta arbeta från min isolering. Bolivias interrimsp­resident, skriver på Twitter att hon har testat positivt för coronaviru­set, rapportera­r CNN en Españo l. Minst tre personer i den boliviansk­a regeringen har under den senaste veckan bekräftats smittade. (TT)

 ?? Foto: Czarek Sokolowski/ap/arkiv ?? Warszwabor­gmästaren Rafal Trzaskowsk­i, som utmanar Andrzej Duda om presidentm­akten i Polen.
Foto: Czarek Sokolowski/ap/arkiv Warszwabor­gmästaren Rafal Trzaskowsk­i, som utmanar Andrzej Duda om presidentm­akten i Polen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden