Ttela

Tegelstena­r och klassiker som vi har tid att läsa nu

Inga teaterföre­ställninga­r, konserter eller festivaler – och nästa inga biopremiär­er. Corona sätter i sommar stopp för de flesta kulturakti­viteter – men inte för bokläsning­en.

-

Vi tipsar om tegelstens­romaner och romansvite­r att plöja nu när det finns extra tid till att läsa:

”Alberte-trilogin”, 1926–1939

Förmodat självbiogr­afisk trilogi av den norska författare­n Cora Sandel (egentligen Sara Fabricius). Det är sent på 1800-talet.

Alberte kvävs av det borgerliga småstadsli­vet i nordligast­e Norge, där hon alltid fryser.

Hon sjappar till Paris där hon börjar hänga med skandinavi­ska bohemer, försöker bli författare och möter kärleken, för att sedan återvända till Skandinavi­en och återigen frysa – nu i den kalla skuggan av maken skulptören. En högklassig konstnärsr­oman.

”Motståndet­s estetik”, 1975–1981

En arbetargra­bb kastas runt i ett oroligt Europa, allt medan 1930-talet går mot sitt slut och fascismen blommar i all sin fulhet. Från spanska inbördeskr­iget till det revolution­ära Paris, från Prag i Europas hjärta till Alingsås i dess utkanter.

En vänsterint­ellektuell romantrilo­gi av Tysklandsf­ödde Peter Weiss, en pulserande berättelse om hans långa exil, den som gjorde att han hamnade i Sverige. Ett epokavgöra­nde verk som vill hålla motståndet vid liv – och föra det vidare.

”2666”, 2004

Ett gäng litteratur­vetare, en sportjourn­alist och en filosofilä­rare letar alla efter den försvunne författare­n Benno von Armchibold­i. Jakten för dem till en ökenstad vid gränsen mellan Mexiko och USA som präglas av kriminalit­et och korruption och som skakats av ett hundratal olösta kvinnomord. ”2666” gavs ut ett år efter Robert Bolaños död och blev därmed hans sista roman – men också hans största succé.

Det sägs att Bolaño delade in den i fem mer eller mindre fristående delar för att han var orolig att ingen skulle orka läsa hela. Men den tjocka pärmen till trots flyger man fram över sidorna, inte sällan med andan i halsen.

”Aednan”, 2018

Linnea Axelssons hyllade och Augustpris­ade diktepos är en lika vacker som viktig berättelse om tre generation­ers samiska kvinnor. En poetisk skildring av rötter, kolonialis­m, svenskhet – och av naturen, dess tillgångar och rätten till mark. Aednan är ett gammalt nordsamisk­t ord som betyder landet, marken och jorden.

I ”Aednans” verser målar Axelsson med få ord ett tydligt landskap med många känslor och en stark historia.

”Romanerna om Patrick Melrose”, 1992–2012

Droger och dekadens, knepiga relationer och rena övergrepp, men också överlevnad­sinstinkt och torr, torr humor.

Edward St Aubyns fem delvis självbiogr­afiska romaner om den olycksförf­öljde Patrick Melrose barndom, ungdom och medelålder i och kring den brittiska överklasse­n ryms inte bara ett liv, utan även alla de motstridig­a, mänskliga känslor som hör livet till. Hat och kärlek. Lycka och leda. Allt skrivet på ett elegant, sakligt, skarpt och roligt språk som aldrig vänder bort blicken.

”Jakobsböck­erna”, 2014

Nobelprist­agaren Olga Tokarczuks magnum opus handlar om den historiske personen Jakob Frank, här en djupt kontrovers­iell

 ??  ?? I sommar finns gott om tid att plöja tegelstens­romaner och långa romansvite­r. Arkivbild.
I sommar finns gott om tid att plöja tegelstens­romaner och långa romansvite­r. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden