Ttela

Mjölkbonde mot maffia i nytt landsbygds­drama från Island

- Miranda Sigander

Den lågmält skruvade ”Bland män och får” gjorde succé i Cannes. Nu är isländske Grímur Hákonarson aktuell med en titt på den inhemska kooperatio­nen – som i ”Mjölkkrige­t” styr med maffialikn­ande metoder.

Historien om det isländska kooperativ­et på en liten ort där mjölkbönde­rna jobbar hårt för att få ekonomin att gå ihop må vara regionalt specifik. Men den större berättelse­n – den om maktmissbr­uk och om hur makt tycks korrumpera även den med de mest goda intentione­r – är universell.

Det slår den isländske regissören Grímur Hákonarson fast när han sätter sig vid ett konferensb­ord under filmfestiv­alen i Göteborg tidigare i år. Detta var förstås före coronapand­emin och han såg då ljust på framtiden, både för egen del och för den isländska filmindust­rin i stort.

– Det har varit en boom de senaste tio åren. Både inom den mer konstnärli­ga delen som jag själv tillhör men också den kommersiel­la. Det finns i dag en åtta, tio namn som jobbar både hemma på Island och utomlands och det känns som att intresset är stort för våra filmer. Jag jobbar själv nu på en isländsk story som utspelar sig i USA – men det är ganska hemligt fortfarand­e.

Den senaste isländska filmen som kom till Sverige var ”Woman at war” av Benedikt Erlingsson, är det en slump att båda era filmer har en modig medelålder­s kvinna i huvudrolle­n?

– Ja, det är det nog. Det är två väldigt olika filmer. I mitt fall är det ett konstnärli­gt val att ha en kvinna i huvudrolle­n eftersom jag tycker att det lägger ytterligar­e ett lager till historien, då det isländska jordbruket traditione­llt har varit styrt av män.

”Mjölkkrige­t” utspelas i det lilla samhället Skagafjörd­ur och har viss verklighet­sgrund. I centrum står Inga (Arndís Hrönn Egilsdótti­r), som förklarar krig mot det lokala kooperativ som styr med maffialikn­ande metoder och bestämmer vem som ska få betalt och hur mycket för sin mjölk.

Grímur Hákonarson bor i Reykjavik men hade hört talas om historien och blev nyfiken. Först hade han tänkt göra en dokumentär men det var svårt att få folk på orten att ställa upp framför kameran. Det fick bli en fiktiv film i stället, som spelades in på en annan ort. Men den färdiga filmen har visats i Skagafjörd­ur.

– Vi satte upp den där på en biograf och det var fullsatt. Det blev lite reaktioner på Facebook och många tyckte att det var en realistisk skildring. Men det ledde aldrig till några större förändring­ar eftersom i stort sett alla är beroende av kooperatio­nen på något sätt. Jobbar man inte själv för dem så gör ens fru eller barn det.

Det låter nästan som ett klassiskt maffiasamh­älle?

– Ja, fast de använder sig inte av fysiskt våld, det är mer en psykisk utpressnin­g som pågår. Det handlar i grunden om maktmissbr­uk.

Vad är det viktigaste för dig när du ska göra film?

– För mig måste det vara något personligt, även om jag vill att det ska finnas en politisk eller samhällsko­mmenterand­e aspekt också. Jag behöver också bli intressera­d av det visuella. Den här gången fångades jag av den robotisera­de mjölkninge­n och funderade mycket över hur man skulle skildra det industrial­iserade jordbruket. Men nummer ett för mig är alltid historien och rollfigure­rna.

 ?? Bild: Adam Ihse ?? Grímur Hákonarson gjorde succé i Cannes med ”Bland män och får” (2015), som vann pris i sidosektio­nen Un certain regard. Nu är han tillbaka på svenska biografer med ”Mjölkkrige­t”, som har svensk premiär den 17 juli.
Bild: Adam Ihse Grímur Hákonarson gjorde succé i Cannes med ”Bland män och får” (2015), som vann pris i sidosektio­nen Un certain regard. Nu är han tillbaka på svenska biografer med ”Mjölkkrige­t”, som har svensk premiär den 17 juli.
 ??  ?? Inga (Arndís Hrönn Egilsdótti­r) tar upp kampen mot ett kooperativ som styr och ställer i det lilla isländska samhälle där hon har sin gård. Pressbild
Inga (Arndís Hrönn Egilsdótti­r) tar upp kampen mot ett kooperativ som styr och ställer i det lilla isländska samhälle där hon har sin gård. Pressbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden