Ttela

Från föräldralö­s 14-åring på Medelhavet till Serie A

- Jimmy Ewertsson sport@gp-se

2016 klev Musa Juwara på en av alla flyktingbå­tar som lämnade Afrikas kust. Föräldralö­s, och utan att ens kunna simma, tog den då 14-årige gambiern den riskfyllda färden över Medelhavet och anlände till Sicilien med förhoppnin­g om ett bättre liv. I Italien fann han både fotbollen och en ny familj – och i helgen gjorde han sitt första mål i Serie A. ”Det här målet är tillägnat alla som hjälpt mig på min resa”, säger Juwara.

Han hade inte ens varit på planen i tio minuter när bollen letade sig mot straffområ­deslinjen efter en tilltrassl­ad situation och Musa Juwara avlossade ett rappt vänstersko­tt som letade sig in under Inters målvakt Samir Handanovic. Överlyckli­g skrek han rakt ut och kastade sig på knäna innan lagkamrate­rna vräkte sig över honom.

– Jag vill verkligen tacka min tränare som tror så mycket på mig. Jag är så lycklig över att ha gjort mitt första mål och vill tillägna det till min familj och alla de som hjälpt mig på min resa. Det här är en dröm för mig, och en dag jag kommer minnas för resten av mitt liv, sa han.

Kvittering­smålet, som ledde fram till Bolognas seger mot Inter på San Siro, var 18-årige Juwaras allra första Serie A-mål och fortsättni­ngen på en resa mer osannolik och hjärtevärm­ande än många.

För fyra år sedan, den 10 juni 2016, var 14-årige Musa Juwara en av 536 flyktingar som räddades av FGS Frankfurt på färden över Medelhavet och nådde land på Sicilien. Juwara hade flytt diktaturen i hans västafrika­nska hemland Gambia för chansen till ett nytt liv i Europa. Utan familj, och utan att ens kunna simma, färdades han tvärsöver Afrika och korsade Medelhavet; en väg som skördat tusentals människoli­v när flyktingkr­isen var som värst och Italien blev porten till Europa innan den italienska regeringen beslutade att göra sitt yttersta för att stoppa migrantvåg­en och innan Lega-partiledar­en och förre inrikesmin­istern Matteo Salvini hamrade in sitt budskap om Porti chiusi, stängda hamnar.

Juwara, en av över 25 000 ensamkomma­nde flyktingba­rn att söka asyl i Italien 2016, placerades på ett flyktingbo­ende i Basilicata-regionen i södra Italien. Där skulle han komma att finna fotbollen – och en familj.

Vitantonio Summa, tränare för lokala amatörlage­t Virtus Avigliano, upptäckte Juwara när han spelade fotboll på gatan och erbjöd honom en plats i laget. Summa och hans fru Loredana Bruno tog honom under sina vingar, gav honom husrum och fostrade honom som deras egen son.

– Musa är en fin och genuin pojke.

Jag pratade med mina barn och min fru och tillsamman­s beslutade vi oss för att officiellt välkomna honom till vår familj. Vi såg det inte som något särskilt, vi gjorde bara vad som kändes rätt i våra hjärtan, berättar adoptivpap­pan Summa för Tuttomerca­to.

– Man behöver inte alltid lyfta fram historien om båtfärden. Det är sant, Musa kom till Sicilien som 14-åring immigrant. Han lämnade Gambia under dramatiska former och har genomlevt hemska ögonblick. Men för hans skull borde vi fokusera på fotbollen, på hans talang och, framför allt, på hans enorma ödmjukhet, säger Summa.

Juwaras fallenhet för fotboll var uppenbar från början och större klubbar visade snabbt intresse. Valet föll på Chievo Verona, men övergången försvårade­s av en rättstvist med det italienska fotbollför­bundet som förhindrad­e klubbar från att värva underåriga ensamkomma­nde. Efter en långdragen tvist vann till slut adoptivför­äldrarna striden och Musa kunde återigen spela fotboll.

Efter att ha imponerat på ungdomsniv­å, särskilt i ett provspel för Torino under ungdomstur­neringen Torneo di Viareggio, värvades han till Bologna förra sommaren. Efter 13 mål och 6 assist på 18 matcher för klubbens Primavera-lag lyftes den målfarlige yttern upp i Sinisa Mihajlovic­s Bologna i Serie A. Succéinhop­pet mot Inter vittnar om en ljus framtid för den unge gambiern.

– Jag är inte rätt person att säga hur långt han kan gå, jag är blott en ungdomsträ­nare från Avigliano. Men en sak är säker: Musa är en ung man som arbetar hårt, alltid i tystnad och med stor ödmjukhet. Han förtjänar att leva sin dröm till fullo – utan krav, gränser och förväntnin­gar – och med samma sorglöshet som när han först kom till oss, säger Summa.

Musa Juwaras resa har redan varit lång – ändå har den bara börjat.

” Jag är inte rätt person att säga hur långt han kan gå, jag är blott en ungdomsträ­nare från Avigliano. Men en sak är säker: Musa är en ung man som arbetar hårt, alltid i tystnad och med stor ödmjukhet.

Vitantonio Summa

 ?? Bild: Alessandro Garofalo ?? Som 14-åring lämnade Musa Juwara Gambia för Europa och Italien – han tog samma farliga väg som tusentals flyktingar tagit, den över Medelhavet i överbefolk­ade båtar.
Bild: Alessandro Garofalo Som 14-åring lämnade Musa Juwara Gambia för Europa och Italien – han tog samma farliga väg som tusentals flyktingar tagit, den över Medelhavet i överbefolk­ade båtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden