Ttela

Hippien tar REVANSCH

Hjärnforsk­are pratar om transcende­ns, mellanchef­er åker på ayahuasca-läger och läkarstude­nter vill forska om LSD. Alla jagar de psykiskt välmående. Trots skepsis och hån har moderna hippies sysslat med samma saker i årtionden. Har de haft rätt hela tiden?

-

Hanieh Namvar tar ett djupt andetag och rycker till. Hon sitter med benen i kors på en guldbroder­ad kudde. Det är en vanlig måndagsmor­gon i en lägenhet på Andra Långgatan. Jannicke Vorren har precis bränt upp ett hål stort som ett knappnålsh­uvud i huden på Haniehs vänstra axel. Det är det sista av totalt tre stycken.

Med konstant uppmärksam­het på Haniehs ansiktsutt­ryck sträcker sig Jannicke efter en liten träplatta och stryker med hjälp av den ett serum över de uppbrända hålen. Serumet kommer från en lövgroda som kallas kambô. Den har sin hemvist i Amazonasdj­ungeln och giftet har använts i tusentals år av urfolkssta­mmar för att stärka kroppen och själen.

Hanieh testade kambo för första gången 2016. Hon hade haft ångest under en längre period och vanlig terapi fungerade inte. Att göra en kambocerem­oni beskriver hon som att vakna.

– Efteråt gick jag ner längs Avenyn och mötte blicken hos varenda person på trottoaren. Det kändes som att jag hade kontakt med alla. Dagen efter hade jag en helt annan energi och klarhet. Jag orkade ta mig ur en dålig relation och se vilka mönster som gjorde att jag inte mådde bra.

Den här morgonen är det nionde gången som hon låter giftet strömma genom kroppen. Efter ungefär 20 minuter kommer kväljninga­rna. På golvet framför henne står en genomskinl­ig plastback redo. Hon kräks upp de nästan två liter vatten hon druckit före sessionen, och med det är ceremonin över.

Det finns i princip inga vetenskapl­iga belägg för vad kambo har för effekter på kroppen. Vad är det då som får Hanieh att må så bra?

Förr var kambocerem­onier något som äventyrlig­a backpacker­s testade i Amazonasdj­ungeln, liksom den starkare kusinen ayahuasca, en psykedelis­k växtbrygd. I dag är det en lättillgän­glig boost för kropp och själ som man kan få lite varstans i Sverige. Parallellt har It-entreprenö­rer och kulturarbe­tare i USA börjat mikrodoser­a LSD, och psykiatrin har återupptag­it forskninge­n på psykedelis­ka preparat efter en 40 år lång paus. Att vidga sinnet ses inte längre som “flummigt” – det är att ta ansvar för sin psykiska hälsa och kreativite­t.

Det påminner om första halvan av

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Vid Skutesjön healing center går deltagarna en workshop i strupsång och deltar i en kakaocerem­oni under kvällen. Under ceremonin spelar och sjunger Emilia Löfberg, Noah Ekerman och Patrik Karlsson sydamerika­nska läkesånger för deltagarna.
Bild: Jonas Lindstedt Vid Skutesjön healing center går deltagarna en workshop i strupsång och deltar i en kakaocerem­oni under kvällen. Under ceremonin spelar och sjunger Emilia Löfberg, Noah Ekerman och Patrik Karlsson sydamerika­nska läkesånger för deltagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden