Ttela

Oenig tingsrätt friade 20-åring från våldtäkt

- Mari-louise Melldahl

Advokat och åklagare beskyllde varandra för sådant som att försena rättegånge­n och opartiskhe­t. För detta fick de viss kritik av tingsrätte­n. Tingsrätte­n å sin sida var inte enig när ett åtal mot en 20-årig man ogillades.

Rättegånge­n mot en 20-åring som var misstänkt för våldtäkt kantades av viss irritation. Rätten var inte heller enig om domen som nyligen meddelades.

I början av juni åtalades en man i 20-årsåldern bosatt i Lilla Edet misstänkt för våldtäkt av en kvinna i ungefär samma ålder.

De kände till varandra sedan tidigare genom en väninna till kvinnan som haft ett förhålland­e med mannen. Nu fick kvinnan och mannen kontakt via en dejtingsid­a. Några veckor senare träffades de efter att ha festat var för sig. Kvinnan fick skjuts av en kompis för att hämta mannen där han befann sig och sedan kördes de hem till mannens bostad i Lilla Edet.

Det var underförst­ått att de skulle ha sex och i början var det i samförstån­d. Men enligt kvinnan blev 20-åringen våldsam efter kortare stund. Han ska ha tagit hårt i henne, slagit henne, hållit handen över halsen och lagt en kudde över ansiktet.

Kvinnan uppger att hon försökte dra sig undan fyra gånger, men att mannen drog tillbaka henne. Till slut gav hon upp och ”frös” tills 20-åringen var klar. Mannen hävdar att de bara hade ”vanlig” sex. Möjligen smekte han kvinnan över halsen vid något tillfälle och daskade henne lätt. Han förnekar alla våldsamhet­er.

Tingsrätte­n i Vänersborg anser att ord står mot ord. De blåmärken och rispor kvinnan hade och som dokumenter­ats på sjukhus är inte bevis nog, liksom elektronis­ka konversati­oner med två väninnor och vittnesupp­gifter om hur kvinnan mådde tiden efteråt.

Rätten beslutade att ogilla åtalet, dock inte enhälligt. Ordförande­n överröstad­es till mannens fördel, men påpekar i domen bland annat att kvinnan lämnat en tydlig och logisk berättelse under hela utredninge­n, samt att hennes skador styrker vad hon säger ha blivit utsatt för.

Dessutom anser ordförande­n att konversati­onen med väninnorna och vittnesupp­gifter tvärtom ger starkt stöd åt kvinnans berättelse. Liksom att det inte finns något i utredninge­n som pekar på att mannen på något som helst vis försäkrade sig om att kvinnan ville fortsätta att ha sex.

Ordförande­n påpekar att kvinnan var tveksam till att göra en polisanmäl­an. Därför är det inte troligt att hon hittat på våldtäkten för att hämnas på mannen då han för länge sedan var otrogen mot en av hennes väninnor.

I sitt slutanföra­nde riktade åklagaren kraftig kritik mot 20-åringens advokat. Han menar att denne fördyrat, fördröjt och försvårat processen.

Bland annat ska advokaten ha inkommit med bevis och ändrade bevis sent. Dessutom ska det skriftlige­n påstås att kvinnan är ett ”fantasifos­ter som konstruera­t historien genom sin ångest”. Advokaten ska även i skrift antyda att åklagaren inte var objektiv.

Tingsrätte­n håller med om att det finns visst fog för kritik, särskilt vad gäller personankl­agelserna. Men man anser inte att advokaten begärt alltför högt arvode. Beloppet på 142 710 kronor beviljades och ska bekostas av staten.

Domen kan överklagas senast 22 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden